Koronavirus zasáhl do rekonstrukce bitvy na Bílé hoře. Plánují se sektory, někdo nedorazí vůbec

Dodržet bezpečnostní opatření bude dost složité
 

Na Vypichu v Praze 6 se v sobotu a v neděli střetnou stavovská a císařská vojska při příležitosti 400. výročí bitvy na Bílé hoře. Rekonstrukce bitvy, kterou spolu s městskou částí pořádá sdružení Bílá hora 1620, se zúčastní stovky vojáků. Kvůli pandemii koronaviru však účast odmítli někteří účinkující ze zahraničí.

„Program se oproti plánům na začátku roku víceméně nezměnil. Ovšem změny jsou v organizaci. Nezúčastní se totiž mnozí předem domluvení vojáci ze zahraničních evropských zemí,“ řekl Hannich. I přesto by měl být letošní 16. ročník největší rekonstrukcí bitvy z období třicetileté války na českém území. Doplnil, že se v bojích, které budou začínat oba dny v 15:00, představí stovky vojáků, dělostřelců a jezdců na koních.

Prostor bude rozdělen do sektorů

Kvůli zachování bezpečnosti diváků bude areál na pláni na Vypichu před oborou Hvězda podle Hannicha rozdělen do několika sektorů, které budou mít vlastní vstup a samostatnou tribunu. Pořadatelé akce také doporučují dodržovat rozestupy, dezinfikovat si ruce a případně mít nasazenou roušku. Povinná ale nebude, doplnil mluvčí Prahy 6.

Vstupenky budou k dispozici na místě konání akce. Dospělí zaplatí 150 korun, starší děti vstupné bude stát 50 korun. Pro děti do metru výšky a pro osoby se zdravotním či tělesným postižením je vstup zdarma.

Zájemci mohou zdarma navštívit stanové městečko s vojenským ležením a dobové tržiště s doprovodným programem. Návštěvníci uvidí šermířské ukázky, výcvik jednotek nebo si mohou poslechnout výklad o palných zbraních. Program zpestří vystoupení kejklířů a hudební vystoupení na historické nástroje.

Prahou projde průvod rytířů

O den dříve projde Prahou premiérový průvod rytířů. Historický průvod účastníků bojů vyrazí v pátek v 18:00 od Písecké brány v Praze 6 přes Hradčany na Pohořelec do parku Maxe van der Stoela, uvedl místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

V bitvě na Bílé hoře potlačila vojska habsburského císaře Ferdinanda II. povstání českých nekatolických stavů. Bitvě předcházela v roce 1618 pražská defenestrace. Zástupci stavů tehdy vyhodili místodržící z okna Pražského hradu. Začal tak 30 let trvající celoevropský konflikt, v němž se střetly katolické a protestantské země. Po skončení války se české země staly téměř na 300 let součástí habsburské monarchie.

KAM DÁL: Absolutní bizár: Muž používal v MHD hada obtočeného kolem úst místo roušky.