Nejkrásnější vily Česka. Unikát světové architektury a pražská kostka za miliony

 

Česká republika se může pyšnit neskutečně dlouhým výčtem výjimečných architektonických památek. Kromě klášterů, kostelů a jiných historických památek je zde však velmi výrazná stopa v moderní architektuře. Řeč však není o Tančícím domě na pražském nábřeží, ale konkrétně o vilách, za kterými do České republiky míří tisíce turistů. 

 

V době pandemie koronaviru se příliv turistů zásadně omezil. Města a zdejší památky si tak prožívají neobvyklé prázdniny. Existuje totiž několik zajímavých míst, jejichž hodnotu doceňují hlavně v zahraničí. Je tedy čas, aby si i Češi uvědomili, jaké moderní architektonické klenoty mají k prohlídce přichystané jako na dlani. 

Müllerova vila

Ořechovka je pražská čtvrť, která sama o sobě stojí za návštěvu. Zdejší architektura je inspirována hlavně londýnským předměstím, ovšem krásným cihlovým vilám a unikátním činžovním domům na samotném vrcholu kraluje na první pohled velmi nenápadná kostka nesoucí jméno Müllerova vila. 

Tento dům je však unikátní ukázkou oblíbeného architektonického stylu, který začal v Evropě bujet ve dvacátých letech. Funkcionalistický klenot z dílny architekta Adolfa Loose dokonale padl na jeden z mála volných pozemků oblíbené Ořechovky. Autorovi vůbec nevadilo, že se musí vypořádat se svahem. Postavit si ji nechal František Müller, který byl velmi zámožným ředitelem stavební firmy Müller a Kapsa. 

Unikátní je vila hlavně rozložením interiéru. Ta je podle filosofie vytvořené právě Adolfem Loosem, která je zvaná raumplan - tedy, že prostor není členěn do jednotlivých pater, ale do místností s různou výškou. 

Vila Tugendhat

V České republice nenajdeme významnější architektonickou vilu, jakou je Tugendhat. Jedna z prvních realizací ikony moderní architektury Miese van der Roheho. Brněnský klenot je obrovským lákadlem turistů z celého světa. Společně s německým pavilonem na Expu v Barceloně roku 1929 je tato vila vnímána jako nejvýznamnější předválečná realizace zmíněné zásadní osobnosti moderní architektury. 

Ve funkcionalistické podobě zde novátorsky předkládá měřítka moderního bydlení a jedná se o základní díla světového funkcionalismu. Mies van der Rohe měl při realizaci zcela volnou ruku, a to i po finanční stránce. Vila stála ve své době 1 milion marek. Dům se prezentuje novátorskými technologiemi a zajímavými prvky, jako je třeba onyxová stěna. Interiér je pojatý v podstatě jako jeden velký prostor. Významné je také propojení obytné části se zimní zahradou. 

Bílkova vila

V Chodkových sadech nalezneme další významné dílo architektury, které stojí za návštěvu. V duchu jeho vlastního chápání vesmíru jako Bohem stvořeného chrámu, plného skrytých významů a nápověd, ke kterým umění tvoří pomyslnou "předsíň" chrámovou pro ty, co chtějí být zasvěceni, je postavena i celá Bílkova stavba. Její půdorys tvořící mezikruží orientované k východu připomíná kosu žnoucí snopy žita (kamenné sloupy budovy inspirované egyptskou architekturou).

Přírodní struktura kamene a červených řezných cihel odkazuje k ideím anglického antiindustriálního hnutí z konce 19. století Art and Cra. Vše završuje velká plochá střecha, v té době první v Praze spolu s teplovzdušným topením. Interiér sloužil jako mistrův ateliér a obytné prostory vyzdobené drobnými detaily v podobě kování a řezby ve dřevě. Jedná se o pokus vytvoření kompletního uměleckého díla. 

KAM DÁL: Stavba století: Megalomanský most sebevrahů se plánoval ještě dávno před první republikou