Lidé si v novostrašeckém muzeu mohou prohlédnout keltskou hlavu

Keltové ani dnes nepřestávají fascinovat
 

Lidé si dnes a v neděli mohou v novostrašeckém muzeu prohlédnout keltskou hlavu, která je jedním z nejvýznamnějších archeologických objevů na území ČR. Originál zapůjčilo Národní muzeum, sdělila Irena Smržová z Muzea Nové Strašecí.

„Plastika byla nalezena na jižním okraji obory Na Libeni u Mšeckých Žehrovic 19. května 1943 Josefem Šlajchrtem. Vytvořili ji Keltové v druhé polovině třetího století př. Kr. z bělohorské opuky, která zasahuje i na Novostrašecko,“ uvedla Smržová. Podle ní mohla skulptura představovat uctívaného, heroizovaného člena místní komunity, možná druida.

Muzeum ke dvoudenní výstavě připravilo i doprovodný program na Komenského náměstí. Nedávno také vyšla publikace Příběh nejkrásnější keltské hlavy.

Možná bude replika

V Nové Strašecí byla hlava naposledy vystavena před devíti lety. Letos v zimě ji mohli vidět návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci, za dva týdny si ji přišlo prohlédnout na 9 000 návštěvníků. Expozice v Novém Strašecí se v neděli otevřelo v 9. hodin.

Město také uvažuje o umístění repliky sochy na nové kruhové křižovatce na kraji města, uskutečnění nápadu mají podle dřívějšího návrhu starosty Karla Filipa (ČSSD) posoudit odborníci doporučení Národním muzeem.

KAM DÁL: Látky, které vás určitě dostanou do hrobu. Koronavirus opravdu není největší strašák.

Klíčová slova: