Nejošklivější hotel v centru Prahy. Bydlel zde Michael Jackson i americký prezident

Krásný nebo ošklivý? Hotel InterContinental stále rozděluje společnost
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Brutalistická architektura dodnes rozděluje společnost na dva tábory. Jedni ji brání a oslavují, druzí nešetří kritickými slovy. To, co je pro někoho nejošklivější, je pro druhé krásné a unikátní. Asi nejviditelnějším prvkem Prahy je v tomto ohledu Žižkovská věž. Stejně tak zajímavý je pohled na jeden z nejluxusnějších hotelů v centru Prahy. O jaký se jedná? 

Zní to až neuvěřitelně, ale na začátku stavby hotelu, který zakončuje Pařížskou ulici, stála americká společnost PanAm. Rozvolněná šedesátá léta tak umožnila projektovat firmu, která sloužila imperialistickému nepříteli. Rok 1968 však přinesl zlom a kromě tanků a nastupující svobody zmizelo i zapojení americké společnosti do stavby hotelu, který dnes známe pod názvem InterContinental. Dokončen byl v roce 1974 a tehdy už patřil výhradně československé státní firmě Čedok. Čím je tato stavba unikátní? 

Ano i ne

Základní kámen tohoto nepřehlédnutelného hotelu v centru Prahy byl položen v roce 1968. Využila se pro něj stavební parcela, jež byla volná po bombardování během druhé světové války. Objekt byl natolik velký, že mu muselo ustoupit i několik činžovních domů, které šly k zemi. Pokud se tak bavíme o významu brutalistní architektury, je nutné zmínit, že kvůli často velkolepým plánům bylo nekompromisně zlikvidováno staré dědictví architektonické Prahy.

InterContinental byl dokončen v roce 1974 a podílel se na něm architektonický tým, kde byl zastoupen Karel Filsak, Karel Bubeníček a Jaroslav Švec. Konečný vzhled podle přísnosti pojmů nepředstavuje čistý brutalismus. Byť se materiálem, strukturou a řešením fasád jedná o odvážnou stavbu, byla zároveň respektovaná výška okolních staroměstských budov. Zapojení stavby do okolí tak nebylo brutální, ale spíše citlivé. 

Vzhled hotelu je jedna věc, ale nepopiratelnou kvalitu projekt získává svým zasazením do urbanismu Starého Města. Před hotelem tak vznikla velkorysá piazzetta, která provzdušňuje konec Pařížské ulice a citlivě komunikuje i se Staronovou synagogou. 

Byť byla snaha architektů co nejméně narušit pražské panorama, při detailnějším pohledu odhalíme hned několik rušivých prvků, jakými jsou betonová krabice restaurace a technické zázemí nejvyšších pater budovy. 

Luxus především

Už za minulého režimu byla snaha z InterContinentalu vytvořit opravdu luxusní hotel, který se bude chlubit bohatou přehlídkou uměleckých děl těch nejlepších československých umělců. O tom, že dekorativní prvky v interiérech ponesou český podpis, rozhodla ještě na začátku americká společnost PanAm. 

Podoba vzácných detailů se však dodnes povětšinou nedochovala. Nábytek, svítidla, atypické materiály, ale také dekorace jako textil či kuchyňský servis. To vše bylo v režii těch nejlepších užitých umělců oné doby. Výsledek této práce je v současnosti k vidění hlavně v hotelové restauraci. 

I to byl důvod, proč Národní památkový ústav hotel InterContinental pasoval tuto ikonickou stavbu z přelomu 60. a 70. let titulem chráněné kulturní památky. Kromě samotné architektury je samozřejmě velmi významný i fakt, že už se za minulého režimu jednalo o první mezinárodní pražský hotel. 

Jackson i prezident USA

Po revoluci v roce 1989 je hotel InterContinental stále vnímán jako vůbec nejluxusnější pětihvězdičkový hotel v Praze. Jeho poloha v samém centru města a nádherné výhledy na panorama Prahy tak láká všechny důležité osobnosti, které do hlavního města přicestovaly z celého světa. 

Asi nejznámější je pobyt zpěváka Michaela Jacksona. Před vchodem do hotelu se tehdy těsnal dav horlivých fanoušků. Tím, že je v hotelu InterContinental prezidentské apartmá, tak zde přirozeně několikrát přespali i prezidenti různých států. Asi nejznámějším návštěvníkem je z této politické sorty George W. Bush. 

KAM DÁL: Stavba století: Megalomanský most sebevrahů se plánoval ještě dávno před první republikou