Vtipy o lékařích a o smrti ocení hlavně inteligentní lidé. Který máte nejraději vy?

O nemoci, o léčení, ale i o smrti - často je lepší se zasmát než se trápit něčím, co nezměníme
 

"Pane doktore, jak dopadly výsledky mých testů? Umírám nedočkavostí..." Doktor odpoví: "No... nedočkavostí úplně ne..." Češi si umí dělat legraci prakticky ze všeho. Své o tom vědí nejen často vzpomínané tchyně, manželky i manželé, ale také leckteré profese od policistů přes úředníky a politiky až po lékaře. A právě lékařské prostředí je přímo pramenem nespočtu vtipů, velmi často z kategorie tak zvaného černého humoru. Který máte nejraději právě vy?

 

Milujete černý humor? Možná ano, možná ne. Právě tato kategorie totiž dělí společnost na dvě téměř nesmiřitelné části, když jedni takové vtipy přijímají s potěšením a druzí nejsou ochotni přijmout fakt, že je možné dělat si legraci z tak závažných věcí, jako je například nemoc nebo dokonce smrt. Jde o tak rozdílné skupiny lidí, až se vědci rozhodli, že tomu přijdou na kloub. A první výsledky už mají.

Lékař před operací utěšuje pacienta: „To máte jedno, jak to dopadne. Za týden jste tak jako tak z nemocnice venku."

Černý humor je pro inteligentní lidi

Rakouští psychologové provedli výzkum, při kterém měli lidé hodnotit vtipy, založené právě na černém humoru. Zároveň se ale podrobili IQ testům a také testům, které hodnotily míru jejich agresivity. Z výsledků pak vyplývá, že černý humor nejvíce oceňují lidé s nejvyšší inteligencí, vzdělaní a nejméně agresivní. Pokud tedy dokážete často až morbidní vtipy ocenit, můžete být se sebou spokojeni.

Lékař: "Je mi to moc líto, pane Konvička, ale trpíte smrtelnou chorobou a zbývá vám už jen 10." Pacient: "Cože?! Jak to myslíte, 10? 10 čeho? Měsíců? Týdnů?!" Lékař: "9, 8..."

Zasmát se osudu

Schopnost vnímat humor, jenž vychází z často velmi krutých situací z lékařského prostředí, mají lidé, kteří jsou smířeni s životem ve všech jeho rovinách. Ano, nemoci jsou kruté, ale lidstvo se jim nevyhne. Můžeme se proto celý život trápit, ale můžeme to také přijmout jako skutečnost, kterou naše generace už jistě nezmění, a alespoň se tomu zasmát. Stejně tak smrt patří k našim životům.

Doktor povídá pacientovi: "Mám jedu špatrnou a jednu ještě horší zprávu."
Pacient: "Nejprve tu špatnou, doktore."
Doktor: "Zbývá vám 24 hodin života."
Pacient: "A ta horší???"
Doktor: "Měl jsem vám to říct včera..."

Nesmějeme se odchodu konkrétní osoby, ale smějeme se smrti v obecné rovině. Podobně se těžko budeme posmívat jednomu pacientovi, který se právě vyrovnává s následky těžkého úrazu, ale přijmeme-li skutečnost, že se zkrátka úrazy dějí, pomůže nám to smířit se se životem takovým, jaký opravdu je. Tak interpretují psychologové postoj k černému humoru.

Svět se mění a vtipy s ním

I humor z lékařského prostředí a vtipy, které se tohoto tématu týkají, se s postupem času vyvíjí. Doslova příval takových vtipů přinesla letos koronavirová pandemie. Sociální sítě se plní hlavně narážkami na nedostatek ochranných pomůcek, apely vlády na svépomocné řešení situace i na - z pohledu některých lidí - přeceňování nebezpečnosti viru. Je to “rouhání”, nebo jen jeden ze způsobů, jak se ze života nezbláznit? Opět jde o úhel pohledu každého z nás.

KAM DÁL: Astroložka Gabriela Šátková a hvězdy o pandemii: Koncem listopadu možná dostaneme něco jako time out