Lékaři chtějí nově měřit, jak moc jsou pacienti s covidem pozitivní

Vědci vyvíjejí stále nové metody testování lidí s podezřením na covid-19
 

Od okamžiku, kdy začala pandemie koronaviru, odborníci po celém světě diskutují o metodách a hlavně nutných počtech testování. Jaké testy provádět, komu a jak často? Nyní se ale debaty posunuly do další úrovně...

Řeč je o tak zvané prahové hodnotě cyklu (CT), která udává, jak velké množství viru je v testovaném lidském těle přítomno. Od toho je pak možné odvodit míru pravděpodobnosti, že pozitivně testovaný může nakazit další lidi.

Prahová hodnota cyklu je důležitá

Lékaři poukazují na nový výzkum, který naznačuje, že prahové hodnoty by mohly pomoci lékařům označit pacienty s vysokým rizikem vážného onemocnění. Nedávná zjištění také naznačují, že tato čísla mohou podle studie, uveřejněné v časopisu Science, pomoci určit, kdo je nakažlivý, a proto by měl být izolován a je třeba sledovat jeho kontakty. „Zda ale toto číslo udávat spolu s výsledky testu je jednou z nejnaléhavějších otázek,“ říká Michael Mina, lékař a epidemiolog z Harvardovy univerzity.

Čím méně cyklů, tím více virů

Obecně řečeno, testy k odhalení infekce potřebují více cyklu množení viru, aby jej detekovaly. Prahová hodnota je tedy počet těchto cyklů, nutných k odhalení viru. Běžné testy přitom počítají s maximálně čtyřiceti cykly, poté vzorek označí jako negativní. Přitom čím méně cyklů je k odhalení viru nutných, tím více virů vzorek obsahuje. Pokud se tedy objeví pozirivní výsledek již po 12 cyklech, jde o vzorek, obsahující stomilionkrát vyšší množství viru než vzorek s CT 35. Proto vědci považují toto číslo za důležité.

Jak jsou testy spolehlivé? 

Mnozí lékaři ale varují před nespolehlivostí takového hodnocení. Jednotlivé vzorky mohou podle nich vykazovat odlišné prahové hodnoty cyklu. Nicméně velmi nízké nebo velmi vysoké hodnoty již jsou vypovídající. I přes ne zcela přesné výsledky tak může být podle mnohých informace o virové zátěži velmi významná. První studie ukázaly, že pacienti v prvních dnech infekce mají hodnoty CT pod 30 a často pod 20, což naznačuje vysokou hladinu viru. Novější výzkumy pak ukázaly, že vyšší virová zátěž může výrazně ovlivnit nakažlivost člověka a odrážet závažnost onemocnění.

Pozitivní zdraví lidé

Někteří lidé jsou pozitivně testováni i týdny nebo dokonce měsíce poté, kdy se z nemoci zotaví. Současné pokyny Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a Světové zdravotnické organizace, které požadují, aby se pacienti izolovali 10 dní po nástupu příznaků, uznávají, že po tomto období pravděpodobně nebudou infekční. Mina a další však tvrdí, že nedávná zjištění také naznačují, že pacient, který podstoupil několik testů s vysokými hodnotami CT, je pravděpodobně na konci infekce a nemusí se izolovat.

KAM DÁL: František Kriegel: Přesvědčený komunista, který odmítl podepsat Moskevský protokol. Čekalo ho vyloučení, výslechy a sledování.

 

 

Klíčová slova: