Babiš už si vodí i Prymulu, Zemanovo ego nás přijde hodně draho a koronavirový chaos pokračuje

Vrchní velitel ozbrojených sil Miloš Zeman vlastní modrou knížku, na vojně nebyl
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Boj s koronavirem prohráváme. Covid-19 je na vzestupu, roste počet nakažených i pacientů na jednotkách intenzivní péče. Může za to více faktorů, jedním z nejzásadnějších je ale chaos, který předvádí vláda Andreje Babiše. Bohužel více než půl roku po prvním nakaženém Česká republika stále nemá seriózní plán, jak s nákazou pracovat. Rozhodnutí jsou nesystematická, mnohdy proti názoru odborníků. Rozhoduje marketingový tým pana premiéra. Jde tyto věci stále ještě brát S NADHLEDEM?

  • V době, kdy má státní rozpočet gigantický schodek, jde na vládu návrh na zahájení přípravy stavby slavného kanálu Dunaj–Odra–Labe. Na jednu stranu je pochopitelné, že "dítě" Miloše Zemana bude celá řada lidí podporovat i přes jeho rozporuplnost. Na stranu druhou by stát kvůli tomuto megalomanskému projektu, který u odborníků většinou získává pouze nechápavé kroucení hlavou, stál dalších 586 miliard korun. To v případě, že by došlo k propojení Dunaje s Odrou a Labem. Levnější varianta pak nechává Labe stranou a mluví pouze o Dunaji a Odrou. Přesto by stavba stála dle odhadů patnáct miliard. Je to adekvátní cena za uspokojení ega jednoho muže? Těžko. Možná bychom pak mohli začít pracovat na vlastním Tádž Mahalu či kosmickém programu. Navíc fakt, že by se mělo začít stavět po roce 2030, zní jako nepovedený vtip. V té době už bude svět úplně jinde, než aby někoho spasil vodní kanál. 
  • Boj proti koronaviru v podání vlády Andreje Babiše připomíná všechno možné, jen ne sofistikovanou akci zkušených odborníků. Chaos, strach, nesoulad apod. To je jen pár slov, které jednotlivé kroky vystihují. Jeden příklad za všechny - dle nařízení ministra zdravotnictví Prymuly se na scénách nesmí zpívat, děti chodí ve škole v rouškách, některé školy se zavírají úplně, zakázán je tělocvik. Ovšem amatérský sport je povolen. Takže dítě nesmí ve škole cvičit a nesmíme na muzikál. Ale smí se poslat synka či dcerku třeba do florbalového kroužku na trénink, kde se proběhne s dalšími dvaceti dětmi. Bez roušek. A kupodivu dýchají...na sebe...bez rozestupů. Je to důkaz nekoncepčního vydávání příkazů, zákazů a nařízení. 
  • Komu by snad nestačil předchozí příklad, uveďme ještě jeden. Pan Prymula na tiskové konferenci oznámil, že by se v restauracích mohli hostě zapisovat při příchodu tak, jak je to například ve Vídni. Jméno, mail, telefon. Podle ministra zdravotnictví by pak bylo jednodušší trasování v případě onemocnění nemocí covid-19. Jen za pár hodin to však premiér Babiš kategoricky odmítl jako nesmysl. Není to zdaleka poprvé, kdy levá ruka netuší, co dělá pravá, a kdy vyhrává marketing nad rozhodnutím odborníka (ať si o něm myslíme cokoli, Roman Prymula je uznávaným epidemiologem na rozdíl od předsedy vlády). Příliš politických bodů by však zřejmě takové "špiclování" nepřineslo. A tak se do krámů nehodilo. Andrej Babiš si pana Prymulu začíná vodit jako Adama Vojtěcha. Otázkou je, zda si to plukovník nechá líbit. 
  • Notorický popírač covid-19 Donald Trump byl vrtulníkem transportován do nemocnice a je léčen...ano, s novým typem koronaviru. Samozřejmě mu to nepřejeme už proto, že je rizikovým pacientem. Americkému prezidentovi je 74 let, trpí nadváhou a miluje tučná jídla. Pohybu také moc nedá. V každém případě lékaři se rozhodli nenechat nic náhodě a nasypali do něj docela slušný koktejl všeho možného. Trump dostává zinek, vitamín D, aspirin, famotidin a melatonin, pro sichr i remdesivir a také experimentální lék vyvinutý farmaceutickou společností Regeneron, který byl ovšem zatím testován pouze na mizivém vzorku pacientů. Ti navíc měli jen mírné příznaky, někteří dokonce žádné. No, tak snad Donald z nemocnice odejde vcelku.
  • Česká pošta do několika obcí nedonesla ani volební letáky, ani propagační noviny hnutí STAN. Prý byla státní instituce vytížena státním svátkem a roznosem roušek vybraným seniorům. Mohl to být před krajskými a senátními volbami záměr? V každém případě kandidátka STAN Petra Pecková je velkou kritičkou Andreje Babiše a velmi výrazně protestovala proti tomu, že vláda sebrala obcím část jejích příjmů kvůli zákonu o kompenzačním bonusu. Hledat ve všem něco špatné a záludné se může zdát už jako schizofrenie. Ale my žijeme ve státě Andreje Babiše...

KAM DÁL: Minář chtěl být posledním spravedlivým, ale stal se Jidášem svých vlastních myšlenek.

Váš příspěvek pomůže rozvíjet nezávislou žurnalistiku.