Úžasný objev: V Egyptě vyzdvihli 59 sarkofágů zakopaných před 2 600 lety

Archeologové našli v Sakkáře doslova poklad
 

Archeologové odhalili celkem 59 sarkofágů zakopaných před více než 2 600 lety na pohřebišti v Egyptě. Nález učinili ve třech pohřebních šachtách v Sakkáře asi 30 kilometrů jižně od metropole Káhiry. 

V Sakkáře, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, se pohřbívalo více než 3 000 let a přes dvě milénia sloužila jako pohřebiště pro někdejší hlavní město Dolního Egypta Memfis.

Tajuplná Sakkára

Nejznámější z nejméně jedenácti pyramid v Sakkáře je ta stupňovitá, kterou nechal postavit panovník Džoser ze 3. dynastie. Stavba je stará 4 700 let a je považovaná za nejstarší ze zachovalých pyramid v Egyptě. Stavitelem šestipatrové hrobky vysoké asi 60 metrů byl královský architekt Imhotep, označovaný někdy za prvního architekta vůbec.

Je to teprve začátek

„Pokládám to za úvod velkého objevu,“ konstatoval Anání. Dodal, že bude ještě vyzdvižen neznámý počet dalších sarkofágů. Ty vyzdvižené byly během tiskové konference vystaveny. A jedna z nich, ve které je mumie, byla před novináři otevřena. Události se zúčastnilo i několik zahraničních diplomatů.

První sarkofágy jsou vyzdviženy

Nález první části sarkofágů, celkem třinácti z nich, oznámili zástupci ministerstva pro památky a cestovní ruch minulý měsíc. Nacházely se v nově nalezené šachtě, hluboké 11 metrů.

Anání uvedl, že sarkofágy ze Sakkáry budou spolu s 30 dřevěnými rakvemi, které byly nalezeny v Luxoru na horním toku Nilu, umístěny v novém muzeu, jež země buduje nedaleko pyramid v Gíze.

KAM DÁL: Císaři pánu sloužili vojáci celý život. Podmínky vojenské služby za monarchie jsou pro nás nepředstavitelné.