Piráti: Jednání ve středních Čechách potrvají nejméně dva týdny

Jiří Snížek jedná za Piráty
 

Povolební jednání ve středních Čechách potrvají nejméně dva týdny, řekl dnes ČTK lídr kandidátky Pirátů Jiří Snížek. V tak velkém kraji, jako je Středočeský, je podle něj před podpisem koaliční smlouvy nutné dojednat plno věcí. Namátkou jmenoval otázky typu integrace dopravy, další výstavba či optimalizace školství.

Vítězní STAN ve středních Čechách jednají o široké koalici s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. První společná schůzka se uskutečnila v sobotu večer a dnes odpoledne jednání pokračují. "Myslím, že jednání budou trvat minimálně 14 dnů. Pod týden se určitě nevejdeme," uvedl Snížek. "Problémů a věcí, které budeme muset probrat ještě předtím, než nějakou smlouvu podepíšeme, je strašně moc a bude to vyžadovat hodně času. A i hodně lidí," dodal.

Pirátské požadavky

Piráti budou mimo jiné požadovat ustavení výboru pro územní rozvoj a výboru pro informační technologie. "Výbor pro územní rozvoj je pro nás klíčový, protože Středočeský kraj roste tempem 16 000 lidí za rok. Chceme, aby se stavělo rozumně a aby se nemuselo všude jezdit autem," řekl Snížek.

Jasno ještě není

Lídři stran by dnes měli jednat mimo jiné o rozdělení křesel v budoucí jedenáctičlenné krajské radě. Jaký je požadavek Pirátů, nechtěl Snížek říci. Sdílnější nebyl ani lídr TOP 09 Jan Jakob. "Budeme se o tom bavit. Samozřejmě respektujeme výsledek voleb a to, kolik který subjekt získal," uvedl Jakob. Lídr ODS Martin Kupka pouze řekl, že ODS bude chtít svůj volební výsledek proměnit do významného vlivu v koalici.

Velká koalice

Nová koalice by se měla opírat o 50 z celkového počtu 65 hlasů v zastupitelstvu, hejtmankou má být jednička kandidátky STAN Petra Pecková. STAN mají v novém zastupitelstvu 18 křesel, druhá ODS 16, Piráti 12 a Spojenci čtyři. ANO, které ve středních Čechách dosud vládlo, získalo 15 mandátů a bude s největší pravděpodobností v opozici.

 

Klíčová slova: