Stěhování Slovanské epopeje se kvůli rekonstrukci zpozdilo

Slovanská epopej je cyklus dvaceti velkoformátových obrazů, kterým Mucha shrnul dějiny slovanských národů
 

Zapůjčení dvaceti pláten obrazového cyklu Alfonse Muchy Slovanská epopej do zámku v Moravském Krumlově se odkládá. Důvodem je prodloužení rekonstrukce výstavních prostor. Původně měla být hotova na konci června, termín se však prodloužil do konce roku. Obrazy byly v Krumlově vystaveny od 50. let až do roku 2011, kdy je tehdejší vedení hlavního města odvezlo.

Cyklus obrazů tvoří 20 velkých pláten, která Mucha maloval od roku 1910 dalších 18 let a věnoval je Praze. Od roku 2010 je epopej kulturní památkou. Obrazy jsou nyní v depozitáři Galerie hlavního města Prahy (GHMP).

Zapůjčení obrazů, které na základě malířovy závěti vlastní Praha, schválili zastupitelé loni v říjnu. Zápůjčka má trvat pět let, pražský magistrát by měl v tomto období připravit vlastní prostory pro vystavení pláten. Nyní vybírá z několika vyhlédnutých míst ta nejvhodnější.

Umístění v prostorách vybudovaných městem bylo autorovou podmínkou pro jejich odkázání Praze, s odkazem na její nesplnění město zažaloval malířův příbuzný Jiří Mucha. Soudy žalobu řeší už několik let.

Prý jen administrativní úkon

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina nyní řekl, že galerijní části budou na zámku hotové nejpozději v polovině listopadu. "Poté zahájíme zkušební provoz a doufám, že v únoru nebo březnu tady epopej budeme mít. O rozhodnutí radních jsem nevěděl, ale nevnímám jej negativně. Je to jen administrativní úkon. V případě potřeby jsem na jednání zastupitelstva připravený přijet,“ uvedl Třetina. Opravy dalších částí zámku potrvají až do příštího roku. Podle Třetiny ale stavební práce výstavu neomezí.

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela epopej úspěchy v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu GHMP. V roce 1933 byla plátna uložena do depozitáře. V roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. V roce 2011 obrazy tehdejší vedení Prahy odvezlo.

KAM DÁL: Nová hejtmanka Středočeského kraje Pecková: O koalici s hnutím ANO jsem ani na vteřinu neuvažovala, smlouvy zveřejním.

Klíčová slova: