Kombinovaná výuka vyžaduje více přípravy: Školy ve středních Čechách ji však zvládají!

Koronavirus posunul výuku na internet
 

Kombinovanou výuku základní školy ve Středočeském kraji zvládají, vyžaduje ale více přípravy i spolupráce s rodiči. Učitelé podle vedení škol pracují i 10 nebo 12 hodin denně. Podle ředitele velvarské základní školy Petra Doška je současná situace, kdy se část žáků druhého stupně učí z domova a část dochází do školy, pro pedagogy velmi náročná, ale se zapojením žáků problém není. 

Také kladenská Základní škola Zdeňka Petříka s možnou variantou výuky na dálku počítala. V září podle ředitelky Šárky Vostarkové na hodinách informatiky učitelé dětem ukázali práci s aplikací pro vzdálenou výuku, otestovali hesla a také případně pomohli zajistit internet a techniku. „Atmosféra ve sboru je dobrá," uvedla ředitelka a dodala, že pedagogové jsou vytížení výrazně nad rámec svého úvazku.

Rozdělení do tříd

Druhý stupeň je v této kladenské škole rozdělený podle tříd A a B. Zatímco žáci 6.A, 7.A, 8.A a 9.A se učí ve škole, žáci 6.B, 7.B, 8.B a 9.B zůstávají doma a s učiteli komunikují prostřednictvím internetové aplikace.

Ve Velvarech je systém jiný. Ve škole jsou tento týden sedmáci a osmáci, na dálku se učí studenti šesté a deváté třídy. A například v Novém Strašecí na Rakovnicku se nyní ve školní budově učí osmáci a deváťáci, příští týden to budou šesťáci a sedmáci.

Potřebná technika

Podle ředitele velvarské školy mají všichni žáci potřebnou techniku, škola zapůjčila devět tabletů s klávesnicí, problém s účastí na distanční výuce není. Například dnes se k výuce připojila kompletní 9.B. Škola je podle Doška připravena reagovat na případné další změny a opatření. „Rodiče musí cítit, že je v tom nenecháme," dodal ředitel.

Podle vládního nařízení od dnešního dne musí základní školy střídavě učit na dálku polovinu žáků druhého stupně. Jde o jedno z opatření, které má pomoci omezit šíření koronaviru.

KAM DÁL: Herec Karel Fiala se dočká pocty. Posmrtně ho vyznamená prezident Zeman