Masturbace jako zbraň v boji s rakovinou i depresemi. Ejakulace zase zmírňuje záněty, říká MUDr. Havelka

Podle výzkumu masturbují dvě třetiny mužů pravou rukou, zatímco desetina pánů přiznává, že onanuje obouruč. Tvrdí to výzkum portálu LoveHoney
 

Možná největším strašákem pro muže je rakovina prostaty. Jde s ní ale bojovat, dokonce velmi jednoduchým a příjemným způsobem. Stačí se věnovat víc sám sobě, tedy masturbovat. Nevěříte? Výzkumy ale hovoří jasně. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že proto, aby byl muž zdravý, by měl ajakulovat za měsíc třicetkrát.

Onanie vám může pomoci v sexuálním životě. Je to jeden z důvodů, jak zjistíte, co vám vlastně opravdu vyhovuje. Zatímco jedni odborníci tvrdí, že nadměrná masturbace může škodit, druzí ji naopak doporučují. „Přikláním se k tomu, že opravdu může riziko rakoviny prostaty snížit,“ uvažuje MUDr. Roman Havelka. 

Sebeuspokojováním ke zdraví

Některé výzkumy ukazují, že u mužů, kteří masturbovali, přesněji ejakulovali nejméně jedenadvacetkrát měsíčně, riziko rakoviny bylo výrazně menší.   

Například vědci na Harvardu studovali přes třicet tisíc zdravých mužů, kteří vyplnili dotazník o fekvenci ajakulace. Muži ve věku od 20 do 29 let a od 40 do 49 let byli monitorováni dlouhých 18 let. Během této doby byla diagnostikována rakovina prostaty téměř čtyřem tisícům z nich. 

Na vznik rakoviny prostaty má vliv i genetika, životní styl a strava. Dalším rizikovým faktorem je například rasa. Rakovina prostaty je skoro častější u černochů, u asiatů je naopak nižší (zdroj FN Brno).

Ejakulace zmírňuje záněty

Pokud porovnáme muže, kteří se věnují sebeuspokojování jedenadvacetkrát měsíčně, a těch, kteří ajakulují jen čtyřikrát až sedmkrát za měsíc, zjistíme, že první skupina riziko rakoviny výrazně snížila.

„Jedno z vysvětlení ukazuje na to, že ejakulace přispívá k odstranění složek, které způsobují rakovinu prostaty a infekci žláz. Záněty, které napomáhají vzniku této zákeřné choroby, ejakulace zmírňuje,“ vysvětluje Havelka.

Příznaky rakoviny prostaty

Jedním z příznaků, že něco není v pořádku, je například problém s močením. Muž cítí potřebu močit častěji, jelikož prostata se zvětšuje. „Zvětšení může nastat i v důsledku stárnutí, je důležité zkontrolovat příznaky u praktického lékaře. Choroba se může v těle rozvíjet i dlouhé roky.“

Celkem vzácné je objevení krve v moči a onemocnění ledvin. Známkou velmi pokročilých nádorů pak bývá nejčastěji bolest z kostního metastatického procesu, hlavně zad, kyčlí a končetin. Metastáza v kostech může někdy utlačovat míchu a působit potíže s hybností. Celkovými příznaky jako u jiných nádorových onemocnění je nechutenství, hubnutí, únava a celková slabost,“ tvrdí Havelka.

Nádory prostaty se mohou mezi sebou histologicky lišit, některé rostou velmi pomalu a nemetastazují, takže mohou mít vcelku dobrou prognózu, ačkoliv způsobují třeba lokální potíže s močením. Nádory, které rostou rychle a metastazují, jsou naopak nepříznivé. „Metastázy se nacházejí nejčastěji v kostech, dále v plicích, játrech, méně v nadledvinách a ledvinách.“

Zbavte se rýmy a posilujte svaly

Orgasmus a ejakulace spouští v těle fyziologické reakce, které vedou k uvolnění nosu při rýmě. Některé studie dokonce potvrzují, že onanie je prevencí proti cukrovce 2. typu. Muži, kteří se oddávají radovánkám, snižují riziko onemocnění touto civilizační chorobou.

Hlavním důvodem, proč se pořádně nevyspíme, bývá stres, kterému se denně vystavujeme. I na to funguje masturbace. Pokud nemáte partnerku, která by vám od "tlaku" pomohla, dopřejte si orgasmus ve vlastní režii. 

KAM DÁL: Pavel Novotný: V ODS se chystá podraz na Kubu. V Praze jsem na kandidátku neměl šanci, Zajíček to zařídil.

Klíčová slova: