Koronavirus těžce zasáhl myšlení Čechů, dávají za pravdu i neuvěřitelným dezinformacím

Bývalý ministr zdravotnictví byl v kleštích pana Babiše, ten současný...je Roman Prymula
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Fake news či dezinformace ve spojení s pandemií koronaviru mohou mít dalekosáhlé následky, někdy mohou skončit i smrtí člověka, který naletěl. I když se mohou zdát často vtipné, ve skutečnosti nejsou ani trochu. Přeborníky ve vypouštění jsou i velmi sledované osobnosti jako americký prezident Donald Trump nebo český premiér Andrej Babiš. Průzkum ve fotogalerii ukazuje, čemu Češi věří.

Pojďme trochu vysvětlit, co může způsobit dezinformace. Matematické modely už od jara ukazují možné scénáře. A když exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (možná si ještě vzpomínáte) „nařídil nošení roušek v souvislosti s návratem do škol“, tak premiér prohlásil: „Roušky? Jsem trochu v šoku z toho, co vypadlo z ministerstva zdravotnictví“. A dále tvrdil, že ministra uvedly odborné týmy v omyl.

Důsledkem takové informace byl odklad zavedení opatření a nyní jsme blízko lock downu. Není to ale nic výjimečného.

Přeborník z Ameriky: Donald Trump

Zřejmě není náhodou, že podle vědců z Cornellovy univerzity v New Yorku, kteří podrobili analýze přes 38 milionů anglicky psaných zpráv souvisejících s koronavirem, je hned 38 procent z těch dezinformačních nějakým způsobem spojeno s americkým prezidentem Donaldem Trumpem

Vzpomeňme na jeho šílenosti ohledně aplikace dezinfekce do žil nebo sdělení, že v boji proti covid-19 pomáhá ultrafialové záření. Právě on ještě donedávna patřil k největším dezinformátorům ohledně nového typu koronaviru. A pak se nakazil...

Oblíbené koronavirové hoaxy

Češi příliš neřeší, jestli zpráva, kterou šíří, je z kategorie fake news. I proto se sociálními sítěmi hojně sdílela informace, že roušky zabíjejí děti nebo že covid-19 je uměle vytvořený vir z jakési čínské laboratoře, který měl dokonce někdo schválně vypustit. Koronavirové hoaxy jsou zkrátka velmi oblíbeným tématem, je snadné jim uvěřit, je snadné jimi děsit.

Průzkumová agentura IPSOS zkoumala v pěti vlnách od března do srpna, jak k dezinformacím přistupují Češi a čemu věří. Prohlédněte si fotogalerii.

KAM DÁL: Každý druhý Čech uvěřil nějaké fake news o koronaviru. A dezinformace ovlivňují, jak zvládneme epidemii. A situace je vážná.