Stížnosti na krajské volby: Ve Středočeském kraji byly podány rovnou dvě

Na soud se může obrátit volič nebo kandidující seskupení, pokud má za to, že byla porušena ustanovení volebního zákona
 

Ve Středočeském kraji byly přijaty dvě stížnosti na krajské volby, soud by o nich měl rozhodnout do 20 dnů. Jeden z návrhů nesplňoval všechny formální náležitosti, stěžovatel ho proto musel podat znovu.

Návrhu podle mluvčí Krajského soudu v Praze Hany Černé chyběl ověřený elektronický podpis, soud by se jím proto nemohl zabývat. Stěžovatel podal nový návrh již správně.

Lhůta pro podávání stížností vypršela v pátek odpoledne. Pokud ale podnět přijde jen pár minut před termínem, mohl by být zaevidován až v pondělí. To se ale nestalo, žádný návrh těsně před vypršením termínu již nepřišel. Soud podle Černé dosud o žádné ze stížností nerozhodl. ‚Zatím není ve věci konečné rozhodnutí, které by se dalo vyvěsit na úřední desce,“ dodala.

V jednom případě podal stížnost neúspěšný kandidát, který zpochybnil správnost sečtení preferenčních hlasů. Druhému stěžovateli vadilo, že se hlasování konalo v době pandemie covidu-19. Podle něj to mohlo ovlivnit výsledek voleb, protože řada starších lidí mohla mít strach jít k urnám.

Kdo se může obrátit na soud?

Ve středních Čechách vyhrálo krajské volby hnutí STAN, které se dohodlo na široké koalici se všemi ostatními stranami s výjimkou ANO. ČSSD a KSČM se vůbec nedostaly do zastupitelstva. V nové krajské radě mají být zástupci STAN, ODS, Pirátů a Spojenců pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. Široká koalice se bude opírat o 50 z celkových 65 hlasů v zastupitelstvu. ANO, které dosud ve středních Čechách vládlo, skončí s 15 hlasy v opozici.

Na soud se může obrátit volič nebo kandidující seskupení, pokud má za to, že byla porušena ustanovení volebního zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledky hlasování. Pokud soud některý z návrhů, třeba na zpochybnění voleb v kraji, uzná za oprávněný, ministr vnitra musí do měsíce od doručení soudního rozhodnutí vypsat v regionu dodatečné volby.

Před čtyřmi lety bylo na krajské volby ve středních Čechách podáno pět stížností, soud všechny zamítl.

KAM DÁL: Vitamín D3 ovlivňuje v našem těle stovky procesů. Jak ho ale získat v době, kdy slunce nepomůže?