Vitamín D3 ovlivňuje v našem těle stovky procesů. Jak ho ale získat v době, kdy slunce nepomůže?

Vitamín D byl nalezen téměř ve všech typech lidských buněk a ve všech lidských tkáních
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V zimě doslova hltáme každý sluneční paprsek. Je tomu tak i proto, že naše podvědomí ví, že slunce je hlavním zdrojem vitamínu D3. Ten je pro naše zdraví velice důležitou živinou – ovlivňuje více než 200 procesů v těle. Stravou přitom dokážeme přijmout jen zhruba deset procent potřebné dávky D3. Co ale dělat, když slunečního svitu momentálně není dost?

Vitamín D3 je přirozeně se vyskytující forma vitamínu D, který vzniká v kůži působením slunečního záření. Jeho nejdůležitější úlohou je udržovat správnou hladinu vápníku a fosforu v krvi, což je nezbytné pro vývoj a růst kostí v dětství, i pro jejich obnovu v dospělosti a stáří. Nedostatek vitamínu D3 vede k poklesu hladiny vápníku v krvi, organismus si ho začne brát z kostí a následkem toho dochází k jejich „řídnutí“ – čili osteoporóze.

Má velký vliv na imunitu

Vitamín D3 má rovněž vliv na imunitu, kterou je třeba posilovat obzvlášť v období po zimě, kdy je naše tělo oslabené. D3 také přispívá k udržení zdravých zubů a ke správnému fungování svalů. Podílí se na regulaci krevního tlaku a na růstu krevních, svalových a kožních buněk.

„Vitamín D3 účinkuje na celou řadu tkání. Při dostatečných dávkách zlepšuje prognózy chorob a často působí i preventivně – k nemocím vůbec nemusí dojít – a to včetně závažných chorob, jako je rakovina,“ říká MUDr. Jana Čepová z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol.

Hlavním zdrojem déčka je sluneční záření, a to až z 90 %. Během jednoho dne stráveného na slunci může vzniknout až 1 200 mikrogramů vitamínu D (1 μg = 40 I.U).

Zdrojem tohoto vitamínu je jen velmi málo potravin (například tresčí olej, ústřice, pstruh, štika, losos či vaječný žloutek) a podle nejnovějších informací a výzkumů lze stravou přijmout pouze 10 % vitamínu D3. Denní dávka vitamínu D u dospělého člověka by se měla v závislosti na více faktorech pohybovat zhruba kolem 800 jednotek (IU), což znamená, že bychom museli každý den sníst téměř kilového pstruha nebo štiku…

Spoléhat jen na slunce?

Ovšem slunce u nás nesvítí intenzivně během celého roku a je prokázáno, že v našem pásmu lze D3 ze slunce účinně čerpat zhruba jen v období červenec-srpen v době kolem poledne. Vliv má i celá řada dalších faktorů. Důvodem nedostatku vitamínu D může být i smog, který propouští sluneční záření v omezeném množství, stejně tak používání ochranných opalovacích prostředků.

V procesu vstřebávání déčka ze slunce sehrává svou úlohu i věk, protože pokožka starších lidí má sníženou schopnost vytvářet vitamín D při pobytu na slunci. Podobně jsou na tom i lidé s přirozeně vyšší pigmentací či opálení lidé, jejichž pigmentace působí jako filtr. Spoléhat jen na sluníčko se tedy určitě nevyplatí.

Více než polovina populace

V současnosti trpí nedostatkem vitamínu D téměř 60 % populace všech věkových skupin, z toho polovina má hodnoty tohoto vitamínu na extrémně nízké úrovni, což lze zjistit krevním testem u lékaře. Pokud chcete déčko preventivně doplnit nebo patříte do některé z rizikových skupin, zaměřte se při výběru vhodného produktu na kvalitu a především množství účinné látky.

„Některé dostupné doplňky stravy obsahují až 5 600 jednotek (IU) vitamínu D3 a stačí je tak užívat jednou týdně. Tělo si načerpané množství déčka uloží a postupně je čerpá v takové míře, jak právě potřebuje,“ říká MUDr. Jana Čepová.

A tip na závěr: Pokud preferujete co nejpřírodnější produkty, volte raději tobolky s účinnou látkou v sypké podobě - oproti tabletám neobsahují pojiva, barviva, stabilizátory, leštidla a jiné nadbytečné látky. 

KAM DÁL: Oční chirurg Stodůlka: Ochrana očí dokáže zpomalit šíření koronaviru, slzy jsou problém.