NATO a EU pomáhají v boji s koronavirem, Rusko a Čína škodí

Kdo nám pomáhá a kdo naopak škodí?
 

Známé přísloví praví, v nouzi poznáš přítele. Ano, a to platí i při současné druhé vlně pandemie COVIDu-19, která Českou republiku zasáhla hůř než jiné země. Ukázalo se však, že se můžeme spolehnout na solidaritu našich spojenců ze Severoatlantické aliance a Evropské unie.

/KOMENTÁŘ/ Klíčová bude především podpora Evropské unie, která nám odsouhlasila finanční částku na zvládnutí koronavirové krize, a to celkem 960 miliard korun z Fondu obnovy. Podle ekonomů se jedná o o významný přínos pro naše hospodářství, protože tato astronomická suma, kterou bychom měli čerpat v letech 2021 – 2027, činí asi 11 procent našeho hrubého domácího produktu.

гидра зеркало

как зайти на гидру

Léky i plicní ventilátory

Důležité jsou však i okamžité dodávky menšího rozsahu, které mohou pomoci nemocným s koronavirem. NATO nám dodalo 60 ventilátorů ze svých skladů v Itálii. Evropská komise nám již poslala 30 plicních ventilátorů, které si převzala pražská nemocnice na Bulovce. Z USA nám přichází důležitý lék remdesivir, který pomáhá pacientům s těžkým průběhem COVIDu-19.

Evropská komise také uzavřela smlouvu s výrobcem remdesiviru americkou firmou Gilead, který by měl pomoci až půl milionu pacientů s touto chorobou. Tento účinný lék bude distribuován do všech unijních zemí včetně České republiky. Léky, ochranné pomůcky a plicní ventilátory mohou členské státy díky centrálnímu bruselskému nákupu získat za příznivé ceny.

Takhle si představuji pomoc

Pomůžou nám i jednotlivé členské státy. Maďarsko nám pošle 150 ventilátorů, Nizozemsko 105 ventilátorů a Rakousko 15. Německo nabízí lůžka ve svých špičkových nemocnicích pro naše pacienty s touto nebezpečnou nemocí a také vyslání lékařských týmů. V nejbližší době by k nám mělo dorazit 28 amerických lékařů, špičkových odborníků na koronavirus, z Národních gard států Texas a Nebraska.

Jsem rád, že Parlament tuto pomoc z USA i přes odpor KSČM a SPD schválil. V situaci, kdy počet nakažených atakuje hranici tří set tisíc, a mezi nimi je přes 14 tisíc zdravotníků, je každá taková pomoc důležitá. Ano, takhle nějak si představuji, že by si přátelé měli pomáhat. Znovu se ukazuje, že naše členství v Evropské unii a NATO se vyplácí.

Rusko a Čína dělají opak

To je přímý opak toho, jak se k nám zachovaly Rusko a Čína. Z Putinovy říše přicházejí v této těžké koronavirové době hackerské útoky na naše nemocnice, které ochromují jejich provoz, a fake news zprávy o neexistenci Covidu, škodlivosti nošení roušek, výzvy k ignoraci protikoronavirových opatření atd.

Čína je původcem koronaviru, kterým zaplavila celý svět. Tento virus devastuje světovou ekonomiku včetně té naší. Pak nám z Pekingu prodali předražené ochranné pomůcky v mizerné kvalitě. Na to nezapomínejme.

- Michael Pánek (ODS), středočeský krajský zastupitel -

KAM DÁL: Může za špatné středočeské silnice organizovaný zločin?

Klíčová slova:
EU