Nejlepší filmy pro dlouhé večery. Legendární série, které neomrzí, ani když je znáte nazpaměť

Filmová série s kouzelníkem Harry Potterem je ideální do podzimních časů lockdownu
 

Když nějaký film milujete, není co řešit. Následující pozdně podzimní dny spojené s nucenou izolací v domácnosti jsou ideální příležitostí hodit pozemské trable za hlavu a bezpečně si užít fiktivní světy z pera hollywoodských scenáristů. Pro tuto příležitost je ideální vrátit se ke svým oblíbeným filmům, jejichž děj je vyprávěn na pokračování. Jaká díla splňují ty nejlepší předpoklady, abyste s nimi strávili nekonečné množství času? 

 

V současnosti nemusíte nelegálně stahovat filmy z internetu, ale stačí za pár korun měsíčně objednat Netflix či HBOGO, kde rozhodně najdete uspokojivý program. Pro podzimní karanténu, izolaci či lockdown je tak ideální vybrat kvalitní koukání na pokračování. Nejedná se totiž o seriály, u kterých byste museli otrocky stárnout několik měsíců, ale o zábavu na několik večerů. O jakých filmech je řeč?

Harry Potter

Když J. K. Rowlingová napsala dobrodružství vyvoleného kouzelníka Harryho Pottera, stal se z něj bezkonkurenční literární hit, který četli děti i dospělí po celém světě. Fantastické prostředí kouzelnické školy v Bradavicích nemuselo dlouho čekat na filmové zpracování. 

Harry Potter dostal svoji lidskou tvář a film pomohl podtrhnout kouzlo a atmosféru, která je rozepsaná v knize. V celkem osmi dvouhodinových filmech vidíme postupnou změnu z naivního roztomilého dětství až k temnotě časů a proměně v dospělost. Kdo má Harryho Pottera rád, nikdy nepohrdne nabídkou, aby si doma s rodinou pustil skromný festival ve světě čar a kouzel. 

Pán prstenů

Jistě, knize se nic nevyrovná. Svět spisovatele, profesora a lingvisty J. R. R. Tolkiena se ve třech epických filmových dílech představil poprvé divákům v roce 2001. Temné dobrodružství hobita Frodo Pytlíka si získalo neuvěřitelnou slávu po celém světě. Filmy sbíraly jednoho Oscara za druhým, kina se plnila k prasknutí a Peter Jackson vytvořil adaptaci dokonalých knih, která bezesporu uspěla po všech směrech. 

Dodnes je Pán prstenů takový fenomén, že lokace natáčení na Novém Zélandu jsou jednou z nejčastěji navštěvovaných turistických destinací. Mystický svět, který samozřejmě i tak nemůže konkurovat kvalitám knihy, můžete vidět ve třech epických a monumentálně natočených dílech: Společenstvo prstenů, Dvě věže a Návrat krále. Děti ať se ale připraví občas zavřít oči, protože skřetů se někdy bojí i dospělí diváci. 

Návrat do budoucnosti 

Kdo nezná sérii filmů Návrat do budoucnosti, jako kdyby neexistoval. Slavný Delorean, který vynalezl poněkud šílený vědec Emmett Brown, spustí v poklidném životě mladého studenta Martyho McFlye zásadní pozdvižení. Ve třech legendárních dílech režírovaných Robertem Zemeckisem způsobily v polovině osmdesátých let doslova senzaci. 

Na úrovni filmových triků šlo o něco zcela ojedinělého. Zábavné prvky toho, jak je prezentovaná budoucnost, ale také minulost, prostě okouzlily snad každého, kdo Návrat do budoucnosti viděl. Hrátky s časovými rovinami, skrytými vtípky a hlavně senzační představa toho, jak bude vypadat svět v budoucnosti, skvěle funguje dodnes.

Film bezesporu osloví i tu generaci, které už dobrodružství Marty McFlye nehraje v souvislostí se vzpomínkami a nostalgií. Ti, kteří vzpomínají na dobu, kdy poprvé viděli Návrat do budoucnosti na videokazetě dabované jedním člověkem, si jistě rádi užijí verzi v dokonalé kvalitě. Můžete si tak v klidu porovnat, jak scenáristům vyšel odhad toho, jak bude vypadat budoucnost. 

KAM DÁL: Apokalyptické filmy s tematikou pandemie. Aneb jak přestat koukat na zprávy a sledovat bijáky.