Prázdninový jízdní řád a méně spojů. Praha omezuje MHD kvůli pandemii

Raději si prohlédněte jízdí řády. Tramvají a autobusů v Praze dočasně ubude
 

Denní provoz pražské integrované dopravy se od dnešního dne zkrátí. Končit bude po 22:00, dosud vyjížděly noční spoje po půlnoci. Po 21:00 se také prodlouží intervaly příměstských vlaků, nevyjede většina nočních příměstských autobusů.

Důvodem je zákaz vycházení po 21:00, který jako jedno z opatření proti šíření koronaviru nařídila vláda. U tramvají se také přes den prodlouží intervaly, vyplývá z informací pražského dopravního podniku.

Cestujících je málo

Denní provoz metra, tramvají a autobusů bude ukončen postupně mezi zhruba 22:00 a 22:30. Současně s tím začnou vyjíždět noční linky tramvají a autobusů. Nabídka spojů zůstane i tak vysoko nad aktuální poptávkou, která klesla nejvýrazněji právě v noci, a to asi o 80 procent, uvedl Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD.

Prázdninový jízdní řád

Podle mluvčího jsou změny navrženy tak, aby neomezovaly pracovníky zdravotnických zařízení a dalších profesí v nepřetržitých provozech. Při cestě do práce a zpět domů budou moci využívat poslední denní spoje. Přes den budou tramvaje jezdit podle prázdninového jízdního řádu s celodenním intervalem v pracovní dny deset minut. Páteřní linky číslo 9, 17 a 22 mají pětiminutové intervaly. U městských autobusů, kde cestujících ubylo nejméně, se denní jízdní řády nezmění. Noční tramvaje jezdí po půlhodině, stejně jako páteřní noční autobusy číslo 904, 905, 910 a 911. Ostatní noční autobusy mají hodinový interval.

Omezení příměstských autobusů

Po dohodě se Středočeským krajem se zkrátí také denní provoz na příměstských autobusových linkách, které navazují na metro. S výjimkou linek 951 a 953 bude po dohodě s městy a obcemi zrušen provoz nočních příměstských linek. Na železnici bude po 21:00 prodloužen interval ze 30 na 60 minut. Popůlnoční rozjezd vlaků z Prahy bude zachován.

Další opatření

Koronavirová omezení se do provozu pražské integrované dopravy promítla už dřív. Uzavřeny jsou první dveře vozů, řidiči tramvají a městských autobusů neprodávají jízdenky. Stejně jako jinde ve veřejné dopravě platí povinnost nosit roušky ve vozech i na zastávkách.

KAM DÁL: Koronavirus mutuje, zjistila studie. Lékaři naznačili, co to pro nás znamená.

Klíčová slova:
MHD