Muž šel na houby a místo nich našel pravý poklad: meč z doby bronzové

Muž našel na Jesenicku vzácný meč z doby bronzové - ilustrační foto
 

Houbař na Jesenicku před časem našel meč z doby bronzové. Nález bude vystaven postupně ve Slezském zemském muzeu v Opavě a ve Vlastivědném muzeu Jesenicka. Významný archeologický nález pochází z období okolo 1300 let před naším letopočtem.

Pro Jesenicko je takový nález hodně nezvyklý, řekl vedoucí oddělení archeologie Slezského zemského muzea Jiří Juchelka.

Do Vlastivědného muzea Jesenicka

Nález patří Olomouckému kraji a uložen bude ve Vlastivědném muzeu Jesenicka. Slezské zemské muzeum pro něho nyní zařizuje společně s dalšími institucemi řadu expertiz. „Po jejich dokončení bude nález vystaven. O takové předměty je vždy mezi lidmi zájem. Domluvíme se s kolegy z Vlastivědného muzea Jesenicka na zápůjčce. Meč by pak byl na chvíli vystaven u nás a pak na Jesenicku,“ řekl.

Místo hub našel meč

Houbař na Jesenicku našel před časem na dva kusy zlomený bronzový meč a sekyrku. „Vše je z doby bronzové. Podobný meč se na našem území zatím našel dvakrát. V roce 1300 před naším letopočtem se podobné zbraně používaly hlavně v severní části dnešního Německa,“ doplnil Juchelka.

Luxus pro nejvyšší vrstvy

„Jednalo se na tehdejší dobu o luxusní záležitost. Takový meč si mohly dovolit jen špičky tehdejší společnosti. Nejvýznamnější muži, kteří měli ve společnosti neomezené postavení,“ řekl. Okolo roku 1300 se Sethi I. stal v Egyptě faraonem. U nás v té době začínala takzvaná kultura popelnicových polí.

V boji by se neosvědčil

Nalezený meč Slezské zemské muzeum nechalo podrobit řadě expertiz. Jak se dostal na Jesenicko, zatím podle Juchelky nelze přesně určit. Tehdy tato oblast ale nebyla příliš osídlená, a tak je takový nález pro region výjimečný. „Provedli jsme i řadu rentgenů. Ty ukázaly, že meč není příliš kvalitní. Nebyl dobře odlit. V materiálu je hodně bublinek. Pokud by byl meč použit v boji, praskl by při prvním úderu,“ řekl.

Ve Slezském zemském muzeu nyní odborníci dokončují konzervaci meče. Až se konzervace dokončí, budou se podle Juchelky bavit o podrobnostech vystavení.

KAM DÁL: Psí obezita je velký problém a vede k mnoha nemocem. Pomozte svému kamarádovi, než bude pozdě.