Benešovská nemocnice už nestíhá. Pacienty musí vozit do jiných krajských zařízení

Benešovská nemocnice je na hranici svých možností
 

Benešovská nemocnice se kvůli nárůstu počtu pacientů s covidem-19 ocitla na hraně kapacity. Problémem je nedostatek personálu, chybějí především sestry intenzivní péče. Nemocnice proto využívá kapacitu jiných krajských zařízení a převáží k nim pacienty v kritickém stavu. 

Pokud se nárůst počtu pacientů s covidem-19 o víkendu nezpomalí, příští týden se budou muset do jiných zařízení přemisťovat i pacienti na standardních lůžkách, informovalo vedení nemocnice.

Bezmála stovka covidových pacientů

V benešovské krajské nemocnici je nyní 95 pacientů s covidem-19, za poslední týden jich 30 přibylo. Devět pacientů je v kritickém stavu na umělé plicní ventilaci. Vedení upozorňuje na to, že kapacita zařízení není dána počtem volných lůžek či ventilátorů, ale množstvím personálu, zvláště sester z intenzivní péče. Mimo službu je nyní zhruba pětina zdravotníků, situace se zlepšuje o jednotlivá procenta týdně.

Obsazeno 100 % lůžek

„S přihlédnutím k tomu jsme v intenzivní péči obsazeni na více než 100 procent a na standardních lůžkách můžeme hospitalizovat navíc maximálně deset pacientů. Dle veřejně dostupných statistik je okres Benešov nyní jedním z nejvíce postižených pandemií covid-19 v celé republice, a tím i světově,“ upozornilo vedení nemocnice.

Pomáhají studenti

Částečně je možné nahradit personál studentkami a mediky, v nemocnici pomáhá i 20 vojáků. Mohou ale pečovat o pacienty jen na úrovni pomocného ošetřovatelského personálu. Chybí hlavně střední zdravotnický personál, především sestry intenzivní péče, ale i všeobecné sestry.

Chybí lůžka s kyslíkem

Nemocnice vzhledem ke špatné situaci na Benešovsku opakovaně využívá volnou kapacitu partnerských krajských nemocnic k umístění pacienta v kritickém stavu, to znamená na umělé plicní ventilaci. „Pokud se nárůst počtu hospitalizovaných s covidem-19 během víkendu nezpomalí, v příštím týdnu budeme muset využít i volnou kapacitu jiných nemocnic pro pacienty hospitalizované na standardních lůžkách, ať již s kyslíkem či bez něj,“ dodalo vedení. Vzhledem k výraznému růstu počtu covid pozitivních pacientů v ústavech sociální péče i na ošetřovatelských lůžkách je podle něj tento předpoklad velmi reálný.

Nejvíce nakažených na Praze-východ

Ve středních Čechách je podle hygieniků nyní 35 025 nakažených, nejvíce v okrese Praha-východ, kde je nyní s nemocí covid-19 evidováno 5 313 lidí. Následuje Praha-západ s 3 998 nakaženými. V přepočtu na 100 000 obyvatel je situace nejhorší právě na Benešovsku, kde na tento počet obyvatel připadá 3 608 nakažených.

KAM DÁL: Předčasná úmrtí českých herců a umělců. Zrežírovaná smrt, pád z výšky a boj proti stáří.