Praha vyplatí 8,36 milionu Kč za vouchery na podporu turismu. Nejvíc pro zoologickou zahradu

Praha přišla letos o turisty. Město kompenzuje výpadek příjmů turistickým cílům
 

Pražský magistrát vyplatí šesti městským příspěvkovým organizacím zhruba 8,36 milionu korun jako kompenzaci za vouchery pro turisty. Cena za jeden bod se pohybovala od 60 do 184 korun. 

Jde o vyúčtování prvních tří měsíců programu, tedy od července do září 2020. Vyplývá to z vyúčtování, které v pondělí projednají pražští radní. Praha se potýká kvůli pandemii koronaviru s výrazným poklesem turistického ruchu. Spolu s restauračním byznysem turistika patří k nejpostiženějším odvětvím.

V Praze jako doma

Město před prázdninami spustilo kampaň V Praze jako doma a na podporu turismu vyčlenilo přes 120 milionů. Kampaň přilákala do hlavního města přes léto asi 70 000 turistů. Systém fungoval tak, že turista, který přespal v hotelu, dostal od města dotovanou poukázku na návštěvu kulturních a dalších společenských zařízení. Město tak podpořilo dvě organizace naráz.

Nejvíc pro zoo

Největší částku dostane nejnavštěvovanější z organizací, zoologická zahrada v Troji, a to více než čtyři miliony korun. Za jeden bod zahrada obdrží 184 korun, což je ze všech organizací nejvíce. Největší počet návštěvníků s vouchery dorazil do zoo v srpnu, kdy přišlo 12 085 lidí a zoo za ně dostane přes dva miliony. Druhou nejvyšší částku dostane muzeum hlavního města, přes 3,12 milionu. Muzeum dostane nejvíce peněz za Petřínskou rozhlednu a zrcadlové bludiště.

Pro Vyšehrad nejméně peněz

Peníze dostane také trojská botanická zahrada, která od magistrátu obdrží 428 700 korun. Magistrát přispěje ještě Galerii hlavního města, hvězdárně a planetáriu a Národní kulturní památce Vyšehrad (NKPV), který dostane nejméně peněz.

Nejnižší proplacená částka za jeden bod voucheru je 60 korun a za tolik byl v Podskalské celnici na Výtoni a v Colloredo-Mansfeldském paláci. Nejvyšší částku za jeden bod dostane pouze zoo. Druhá nejvyšší částka byla 160 korun a tu dostane proplacenu NKP Vyšehrad a hvězdárna a planetárium.

Loni přijelo do Prahy 8,03 milionu turistů. Strávili zde 18,46 milionu nocí a průměrná délka pobytu je 2,29 noci. Praha generuje 60,3 procenta z celkového HDP České republiky v turismu.

KAM DÁL: Předčasná úmrtí českých herců a umělců. Zrežírovaná smrt, pád z výšky a boj proti stáří.