Havlíček má zálusk na další ministerstvo, Babiš se chlubí cizím peřím a chaotické testování seniorů

Bez testů se podle Jana Blatného nedá testovat. Ano, je to muž na svém místě
Zobrazit fotogalerii (2)
 

České republice stačí jen málo, aby byla nejvíce prosperující zemí světa. Stačilo by jen mít více superministrů Havlíčků. Vicepremiér stíhající dvě ministerstva si může klidně nabrat další, třeba místo kolegyně Dostálové. A hned by se poznal rozdíl! Andrej Babiš si uměl vybrat, tohoto koníka by chtěl ve stáji každý. A když ho občas podrbete za ouškem a dáte mu cukříček, bude se za vás prát do roztrhání těla.

  • Nový stavební zákon potřebuje Česká republika jako sůl, o tom není sporu. Je strašně fajn, že se konečně dostal na program sněmovny. Opozice však s mnoha jeho částmi nesouhlasí a chtěla tedy logicky vysvětlení od předkladatelky zákona, ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové. Co ale čert nechtěl, té vyšel den před dnem D pozitivní test na covid-19. Opozice proto chtěla jednání zdržet, než se dostaví hlavní aktérka. Tu ale bleskově zastoupil vicepremiér a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Multifunkční politik pracující urputněji než mraveneček si tak možná brousí zuby na další ministerstvo. Bylo by zatím jen třetí. Takže nic, co by superman Havlíček nezvládl.
  • A když už jsme u pana Havlíčka. Ten se nechal slyšet, že už v polovině listopadu by se mohly otevřít obchody, aby nepřišly o předvánoční tržby. Dodal, že se tak nestane ze dne na den, ale vše se bude pečlivě zvažovat. A jako obvykle úvahy nepodpořil žádnými kritérii. Proč tedy? Aby se zalíbil bossovi?
  • Tak konečně máme web o covidu. Je tak trochu po vzoru irského vládního webu a jeho myšlenku formuloval Dominik Feri (TOP 09). Najdeme tam vše potřebné o životě s koronavirem. Faktem je, že s přehledností česká stránka díru do světa neudělá (narozdíl od od irského "kolegy"), ale jak se říká, kdo hledá, ten najde. Takže osm měsíců po vypuknutí pandemie konečně víme, kam jít pro praktické informace. A jak to v Čechách bývá, samozřejmě si těsně před spuštěním webu zásluhy na svém facebookovém profilu nezapomněl přisvojit ani samotný Andrej Babiš. Jako takhle, čekali jsme to. Ale asi pořád vždycky malinko doufáme, že bude mít alespoň kapičku sebereflexe a někdy prostě bude alespoň mlčet...
  • Jak v době krize podpořit prodej svých novin? Dát ho do ruky nejoblíbenější ministryni své vlády, přece! Alena Schillerová si na sociálních sítích zveřejnila fotku, na které hrdě pózuje s výtiskem MF DNES, novin ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Takhle se dělá marketing! Uvnitř novin čtenář našel rozhovor právě s ministryní financí a její sliby, že od ledna vláda přidá zaměstnancům a že do voleb v příštím roce určitě hnutí ANO půjde s důchodovou reformou. Ano, správně. S totožným bodem, který Babiš a spol. lidem slibovali před volbami v roce 2017 a pro jehož splnění neudělali vůbec nic.
  • Od středy platí v Česku nařízení o plošném testování v sociálních zařízeních. Některá z nich ale testy dodnes nemají. Jak je to možné? Chyběla totiž smlouva se zdravotními pojišťovnami a ty tak nemohly z peněz z veřejného zdravotního pojištění potřebné testy nakoupit. Přitom do sedmi dní (od 4. listopadu) mělo být hotovo. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného zařízením, které to nestihnou, žádný postih nehrozí. Celkem správně uvádí, že když nemají testy, nemohou testovat. Vláda asi neměla na přípravu čas a...tak vůbec, však to znáte. Jako vždycky. Vláda kupí další chybu na už pořádnou hromadu těch předešlých. O problémech v domovech seniorů se ví už měsíce.

KAM DÁL: Prymulův pád: Náhoda, nebo cílená strategie na odvrácení pozornosti?