Sacharidům se určitě nevyhýbejte. Je to chyba, na kterou vaše tělo dříve či později doplatí

Chcete hubnout? Tak hlavně s rozumem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Cukry, uhlohydráty nebo třeba karbohydráty. Takovéto všelijaké názvy se skrývají za sacharidy. Ty jsou obsaženy prakticky ve všem, a to včetně pečiva, které konzumujeme pravidelně téměř každý den. Ze všech koutů slýcháváme, že jsou sacharidy naším nepřítelem a že je dobré se sacharidům co nejvíce vyhýbat. Je tomu ale skutečně tak? 

Nejezte sacharidy! Sacharidy jsou nepřítelem vašeho těla! Vyhněte se rýži, bramborám, pečivu a sladkému vůbec! Toto prakticky denně slyšíme z mnoha stran. Někteří lidé se drží přísných proteinových diet, pročítají si pečlivě každou tabulku na obalu, sledují složení výrobku, jenom aby do sebe nedostali ani gram cukru, tedy i sacharidů. Je to správný postoj, vyhýbat se jim úplně? Rozhodně ne! A i vaše tělo se dříve nebo později ozve... 

Není hubnutí jako hubnutí

První, čeho si určitě při vysazení sacharidů každý všimne, je to, že člověk začne rychle hubnout. To je sice pozitivum. Jenomže hubnutí není způsobeno ztrátou jen tuku, nýbrž především vody. Podle dietologů se sacharidy v těle ukládají ve formě glykogenu a ten dokáže několikanásobně zvětšit svůj objem pomocí vody.

Když jsou sacharidy v těle uskladněné ve formě glykogenu, uchovává každý gram uhlovodanů až čtyřnásobek své váhy ve formě vody. Je to tedy velmi jednoduché - pokud vyloučíte z jídelníčku sacharidy, začnete využívat své zásoby glykogenů, takže ztratíte i podstatné množství své váhy pocházející z vody. A to určitě není správně!

Nedostatek sacharidů může vyvolat i zhoršení dýchání, oslabení organismu nebo nevolnost.

Únava, slabosti i falešná chřipka

Jedním z hlavních zdrojů energie pro mozek jsou sacharidy. A jakmile dojdou, přejde mozek na "záložní zdroj", tedy na glykony. A pokud i ty dojdou, začne tělo rozkládat tuky a mine malé uhlíkové fragmenty nazývané ketony. A co to bude znamenat?

Začne se vám hůře dýchat, budete mít sucho v ústech, přibyde únava, začnete se cítit oslabeni, mohou se u vás objevit dokonce i závratě, nespavost, nevolnost a doslova budete mít "zastřený mozek". Vpodstatě si budete připadat, jako byste měli klasickou chřipku. 

Zhorší se vám nálada a ochabnou svaly

Je dost možné, že se budete brzy pyšnit pevnějším břichem, ke kterému vám pomohlo i vyloučení sacharidů. Jenomže s vaší náladou to brzy nebude nic moc. Je to tím, že sacharidy, ať už celé nebo rafinované, zvyšují hladiny serotoninu v mozku, což je neurotransmiter pro dobrý pocit.

Takže pokud se zbavíte zdravých sacharidů v podobě celých zrn, zhoršíte si zároveň i svoje takzvané mentální zdraví. Navíc se to záhy projeví i fyzicky, protože sacharidy jsou nejlepším zdrojem energie pro svaly. Absolutním vynecháním sacharidů se dá sice dosáhnout váhového úbytku, ale s následným jojo efektem i vleklou únavou.

Vláknina pomáhá zažívání

Celozrnné výrobky jsou velmi důležitým hráčem, pokud jde zejména o vlákninu. Ta nejenže pomáhá udržovat stabilní hladiny krevního cukru, snižuje riziko obezity a chronických onemocnění, ale také udržuje pravidelnost, pokud jde o návštěvu toalety. Pokud se tedy vzdáte veškerého sacharidového pečiva, vč. toho zdravějšího - celozrnného, může vás začít trápit zácpa a budete trpět na nedostatek některých vitamínů.

Sacharidy tělo jednoduše potřebuje, ale jen ty správné. Ne vyloženě jen jednoduché cukry, ale polysacharidy. V praxi to znamená především volit výrobky z celozrnné mouky (celozrnné pečivo, těstoviny), luštěniny, ovesné vločky, müsli s co nejnižším množstvím přidaného cukru, neochucené jogurty nebo další mléčné výrobky. A samozřejmě také jíst dostatek zeleniny.

KAM DÁL: Inzulin může přinést zdravotní komplikace. Jak snížit jeho hladinu v krvi?