Nekonečné sčítání a Trump jako malé rozmazlené dítě. Volby v USA se staly reality show pro celý svět

Trump bude Bílý dům opouštět jenom těžko...
Zobrazit fotogalerii (2)
 

O tom, jaká bude budoucnost celého světa, rozhodli američtí voliči jen velmi těsným výsledkem. Byť se ještě nejedná o oficiální vyjádření volebních komisí, zdá se, že je jasno. 46. prezidentem USA se stane demokrat Joe Biden a viceprezidentkou Kamala Harris. Drama však nekončí a seriál pracovně nazvaný “Bílý dům” nás bude v následujících týdnech bavit díky poraženému Donaldu Trumpovi.

/KOMENTÁŘ/ USA svůj patriotismus staví na faktu, že je nejmocnější, nejsilnější zemí na světě. V podvědomí se podobné velikáštví projevuje ve formě naddimenzovaných automobilů na širokých silnicích, vysokými mrakodrapy až do nebe, obrovskými porcemi v restauracích a fastfoodech a vlastně ve všem, co nese americký podpis. 

V takovém světě se jen těžko prohrává a Donald Trump o tom bude ještě vyprávět. Právě on totiž svoji kampaň a politickou rétoriku založil na hesle: “America first!” Jak se zdá, tak Trumpovy USA jsou však druhé a rekordní počet voličů dal přednost pokornější a klidnější formě politické moci. 

Největší počet hlasů

Aby byl člověk spravedlivý, musí poukázat na fakt, že odcházející prezident Donald Trump dostal druhý největší počet hlasů v americké historii. Ti, kdo před volbami tvrdili, že se jedná o referendum o stále ještě současném prezidentovi, tak měli svým způsobem pravdu. Poslední volby totiž zmobilizovaly rekordní počet voličů, což do značné míry pomohlo hlavně demokratům. 

Ve světě před čtyřmi lety se totiž několik milionů lenivých občanů USA ukonejšilo tím, že někdo jako Trump prostě Hillary Clinton nemůže porazit. Ups! Stalo se a politický veterán Joe Biden se stal demokratickým reparátem z průšvihu, který se stal s Hillary Clinton. Muž, který byl osm let viceprezidentem Baracka Obamy, bude v současnosti bezkonkurenčně nejstarším prezidentem v historii USA a pokud ve svých 77 letech zvládne vládnout nejmocnější zemi další čtyři roky, bude se jeho rekord jen velmi těžko dohánět. 

On však ani Donald Trump není žádný puberťák, alespoň věkem. Duchem už to bude pravděpodobně velmi nejisté, což ukáží následující dny, týdny a možná i měsíce. O jeho prohře totiž rozhodnou soudy. Proč? 

Nevyzrálý odchod

Prezident Donald Trump rozhodně v současných volbách nepropadl. Ve většině států se jednalo o velmi těsný souboj a nekompromisní, často zcela bezohledná a v rámci koronavirové pandemii také nezodpovědná politika populisty oslovila 71,4 milionů občanů USA. Na druhé straně byly velmi dobře vnímány jeho značně populistické ekonomické kroky, jako uvalení cla na Čínu či otevírání uhelných dolů v USA. Zajímavý je jeho postoj k WHO, kterou zastihl koronavirus v nedbalkách, a zpočátku rozhodně nehrála roli, která jí příslušela. Druhá strana mince je samozřejmě velmi špinavá. Trump zcela zazdil ekologické dohody a přispěl k velmi vyhrocené atmosféře během demonstrací za zavraždělého G. Floyda americkým policistou. 

Úspěch bez vítězství asi bolí ještě víc, než kdyby za vámi nestál nikdo. Donald Trump se své funkce jen tak nevzdá. Navzdory jednoznačným počtům o sobě na svém twitterovém účtu nadále prohlašuje, že je vítěz, a tým právníků, který se velmi komicky sešel na parkovišti u krematoria (chyba Trumpovy administrativy při výběru místa pro konferenci jeho právníků) se s tímto plánem pouštějí do dalšího volebního kola. Tentokrát u soudů. Úspěch Trumpa nečeká a vzhledem k tomu, jakým rozdílem nakonec Joe Biden zvítězil, i značná část Američanů pravděpodobně usoudí, že Donald Trump se nechová jako dospělý muž, který umí přijmout prohru, ale spíše jako dítě, kterému berou hračku. 

Tak se totiž poslední čtyři roky k USA choval. Z nejmocnější země na světě se stala hračka podnikatele, který miluje pozornost, o čemž svědčí celá jeho životní kariéra. Který z minulých prezidentů může říct, že si zahrál ve filmu Sám doma? Název populárního snímku z devadesátých let se možná ještě připomene ve chvíli, kdy Trump nebude chtít opustit Bílý dům, kde bude do poslední chvíle sám. 

Až se dočkáme finále této americké reality show, uvidíme, jestli za ním bude nadále stát těch 71,4 milionů občanů. Pokud ano, USA rozhodně nečekají klidné časy a smutným faktem bude, že viníkem bude jen jeden jediný člověk a jeho twitterový účet. Tak Bůh žehnej Americe!

KAM DÁL: Nejmystičtější monstra světa. Japonská legenda, upíři z Balkánu a středověký kraken

 

Klíčová slova:
USA