Objevila se nová možnost boje s covidem. Je překvapivě jednoduchá a příjemná

Pro své zdraví můžeme udělat mnoho sami...
 

Světlo světa spatřila nová studie, která upozorňuje na novou možnost léčby a předcházení nákaze koronavirem. Mohlo by se to zdát jednoduché a pokud se tato teorie potvrdí, budeme mít dalšího již dobře známého pomocníka v boji s pandemií. O co vlastně jde?

Od prvního výskytu nemoci covid vědci zkoumají jednu variantu možné léčby za druhou. Někdy jde o nadějné cesty, jiné se od počátku zdají být odsouzeny k zatracení. Nikdy ale nemůžeme vědět, jestli se náhodou zdánlivě slepá ulička za zatáčkou nepromění v dálnici, která nás dovede k vítězství nad koronavirem. A tak nemůžeme zavrhovat ani studii vědců z Clevelandské kliniky, která hovoří o přínosu melatoninu pro snadnější překonání nákazy koronavirem.

Důležitý melatonin

Co je melatonin? Jde o hormon, který ovlivňuje rytmus bdění a spánku. U lidí, kteří mají se spánkem a usínáním problémy, je možné jej dodávat v tabletách. Lékaři nyní zjistili, že právě melatonin může být jednou z možností, jak covid překonat. Podle zjištění, která byla zveřejněna v časopisu PLOS Biology, je melatonin na vysokém místě mezi kandidáty na úspěšné bojovníky s covidem.

Chrání před nákazou

Analýza údajů o pacientech na Clevelandské klinice také odhalila, že užívání melatoninu bylo spojeno s o téměř 30% sníženou pravděpodobností nákazy koronavirem. Je ale také zajímavé, že ještě více tato skutečnost působila u Afroameričanů, kde se jednalo dokonce o 52 %.

Je potřeba se domluvit s lékařem

„Je velmi důležité si uvědomit, že tato zjištění nenaznačují, že by lidé měli začít užívat melatonin bez konzultace s lékařem,“ uvedl doktor Feioxiong CHeng, asistent v Institutu henomické medicíny Clevelandské kliniky. „Rozsáhlé pozorovací studie jsou zásadní pro ověření klinického přínosu melatoninu pro pacienty s covidem. Jsme nadšeni závěry této studie a považujeme je za příležitost pokračovat ve výzkumu,” prohlásil.

Dodržovat denní řád

Jak už naši předci věděli, příroda má svůj řád a tak to má i být. Lidé mají ve dne bdít a v noci spát. A právě nutkání ke spánku má na svědomí zmiňovaný melatonin. Pokud ho tělo neprodukuje dostatek, mají takoví lidé problémy s usínáním a spánkem obecně. Stává se to hlavně ve vyšším věku a je prokázáno, že kompenzace jeho množství v organismu upravuje i spánkový rytmus. Také už víme, že lidé, kteří chodí pravidelně na noční směny a jejich denní zvyky jsou tedy jiné, než jak si to přála příroda, jsou náchylnější například i ke vzniku rakoviny.

Dobrou noc!

Vědci z Clevelandské univerzity (a jistě nejen oni) tak budou ve svých výzkumech pokračovat, aby bylo co nejdříve možné zaměnit nadějné předpoklady za jistotu. A mezitím bychom měli podle jejich názoru dodržovat co nejpravidelnější denní režim, abychom se nákaze pokud možno vyhnuli nebo se s ní alespoň lépe vyrovnali.

KAM DÁL: Svatá Anežka měla smůlu na muže. A tak raději odešla do kláštera a dopisovala si s papežem i se svatou Klárou.