Soud v kauze zakázky v Lánské oboře pokračoval výslechy svědků

Kam by ubytoval Miroslav Kalousek uprchlíky před ruskou invazí na Ukrajinu?
 

Soud v kauze údajného ovlivnění zakázky v Lánské oboře pokračoval výslechy svědků. Vypovídal i jeden z projektantů, u soudu označil přípravu projektové dokumentace za nestandardní, a to i kvůli požadavkům nyní obžalovaného manažera firmy Energie - stavební a báňská Libora Tkadlece. 

Komunikaci a konzultace s obžalovaným dnes u soudu označil svědek za chybu. Obžalobě čelí též šéf Lesní správy Lány Miloš Balák i přímo firma Energie. Vinu odmítají.

Před 200 milionů korun

Zakázka se týkala zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava, a to druhé etapy. Součástí byla i rekultivace. Její hodnota s DPH přesáhla 200 milionů korun. Podle obžaloby Balák umožnil Tkadlecovi výhodu při přípravě a zadání veřejné zakázky, v tendru byla v roce 2017 vybrána právě Energie ve sdružení se společností Syner. Celkem se o zakázku ucházelo pět společností.

Podivná subdodávka

Projektant, který svědčil, se podílel na přípravě dokumentace pro provedení prací. „Bylo nám to zadáno jako subdodávka,“ uvedl u soudu projektant, který se zaměřuje například na stabilizaci svahů. Projektovou dokumentaci zpracovávala společnost VRV, subdodavatelem byla společnost Valbek.

Byla to chyba

S obžalovaným Liborem Tkadlecem podle svých slov komunikoval. „Zpětně to hodnotím, že to byla chyba,“ řekl u soudu projektant. Tkadlec při výslechu už dříve uvedl, že se projektanti obraceli na něj a ne obráceně. Připustil, že poskytl náměty, ale ne pokyny. Dnes dodal, že technické řešení navrhly odborné komise.

Výpověď projektanta

U soudu projektant popsal pocit, že k finální podobě řešení projektu byl nasměrován, například na základě podkladů poskytnutých od společnosti VRV. Podle něj některé požadavky na její podobu pocházely i od Tkadlece, o němž věděl, že není zaměstnancem Lesní správy Lány, která byla investorem zakázky. Konzultoval s ním technické záležitosti. Požadavky zapracoval dle své výpovědi zčásti.

Dalším vypovídajícím svědkem byl Marek Varga, který v době přípravy tendru pracoval v Energii stavební a báňské a byl Tkadlecovým podřízeným. Jako svědek vypovídal i jednatel firmy Syner Robert Špott, který vysvětloval některé podrobnosti o spolupráci v rámci sdružení s Energií.

KAM DÁL: Nekonečné sčítání a Trump jako malé rozmazlené dítě. Volby v USA se staly reality show pro celý svět.

Klíčová slova: