Zdravé a přitom výborné: Pochutnejte si na světoznámém ratatouille

Ratatouille chutná skvěle i následující den
 

Ratatouille je rychlé, jednoduché, zdravé a hlavně dietní jídlo! V českých kuchyních jsou častější spíše recepty na grilovanou zeleninu. Vy ale můžete být světoví a obohatit své menu o skvělý pečený pokrm, pocházející z Francie. 

Vyzkoušejte něco nového a nechte si chutnat!

Ingredience
Zelenina:

  • 2 lilky
  • 6 rajčat
  • 2 žluté tykve
  • 2 cukety

Omáčka:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule (nakrájená na kostičky)
  • 4 stroužky česneku (prolisovaného)
  • 1 červená paprika (nakrájená na kostičky)
  • 1 žlutá paprika (nakrájená na kostičky)
  • sůl 
  • pepř
  • 2 plechovky konzervovaných rajčat 
  • 2 lžíce nakrájené čerstvé bazalky

Bylinky:

  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lžička mletého česneku
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžičky čerstvého tymiánu
  • sůl 
  • pepř
  • 4 lžíce olivového oleje

Postup

  • Dejte předehřát troubu na 190 °C. 
  • Nakrájejte lilek, rajčata, tykev a cuketu na zhruba půlcentimetrová kolečka.
  • Přichystanou zeleninu odložte stranou a přichystejte si omáčku. 
  • Olivový olej rozehřejte na pánvi. Osmažte na něm nadrobno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Smažte na mírném ohni a míchejte, aby nedošlo ke zhořknutí česneku.
  • Přidejte papriku, přikryjte pokličkou a duste doměkka. Potrvá to asi 10 minut. 
  • Ochuťte solí a pepřem a přidejte rajčata z konzervy.
  • Míchejte, dokud se ingredience úplně nepropojí. Odstraňte směs z tepla a poté do ní vmíchejte bazalku. 
  • Nakrájenou zeleninu, ve střídavých barvách, naskládejte do pekáčku. Přelijte ji připravenou omáčkou a dodatečně osolte a opepřete dle chuti. 
  • Pečte přikryté folií 40 minut a následně si připravte bylinkovou zálivku. 
  • V malé misce smíchejte bazalku, česnek, petržel, tymián, sůl, pepř a olivový olej. 
  • Na chvíli vyndejte ratatouille z trouby, zálivkou jej pomocí lžíce pokapejte a pečte dalších 20 minut, dokud zelenina nezměkne. 
  • Vaše ratatouille je hotové!

zdroj: thefeedfeed.com (zeleninove-pecene-ratatouille)

Tip! Ratatouille chutná skvěle i následující den. Stačí jej přikrýt alobalem a znovu ohřát v troubě, vyhřáté na 180 °C. Ohřívání by nemělo překročit 15 minut, abyste jídlo zbytečně nevysušovali. 

Vše o zeleninovém ratatouille

Toto skvělé nízkotučné jídlo pochází z tradiční francouzské kuchyně. Ratatouille se vaří nejvíce v oblasti Nice. Může se podávat teplé, ale skvěle chutná také zastudena. Studené ratatouille je vhodnou volbou hlavně v horkých letních dnech. 

Ratatouille původně vzniklo jako jídlo chudých, kdy jej připravovali hlavně chudí farmáři z čerstvé zeleniny, kterou si sami vypěstovali. Původně se v jídle používala pouze cuketa, cibule, česnek, zelené a červené papriky. Dnes se můžete v ratatouille setkat i s dalšími druhy zeleniny, včetně lilku.

Ratatouille nemusíte podávat pouze jako hlavní chod, ale také jako přílohu k jinému pokrmu. Existuje mnoho verzí tohoto úžasného zeleninového jídla, setkat se proto můžete s nejrůznějšími recepty, u nichž platí, že nic není špatně.

Tipy na přípravu zeleniny

Zelenina je důležitou součástí naší stravy.  Obecně platí, že nejzdravější je zelenina čerstvá, která si zachovává všechny živiny. Doporučuje se připravovat zeleninu co nejdříve po zakoupení, protože tak zachováte její výraznou chuť.

Zeleninu lze připravovat mnoha různými způsoby. Můžete ji vařit, blanšírovat, pražit, smažit, ale můžete ji připravovat také v parním hrnci, který pomáhá zachovat velké množství živin v potravinách.

Zeleninu je nejlepší nakupovat na zeleninových trzích nebo v zelinářství, u kterého víte, že zelenina pochází z místních zdrojů. Díky tomu budete jíst zeleninu sezonní a minimálně ošetřenou chemikáliemi. Připravte si skvělé ratatouille z barevné, chutné a zdravé zeleniny plné vitamínů a jiných důležitých živin.  Nejen, že svému tělu dopřejete péči, bude vám také chutnat, a navíc budete vědět, že neohrožujete svou váhu. 

KAM DÁL: Palačinky vůbec nejsou nuda. Z množství možných variant a chutí vám půjde hlava kolem.