Její matce zjistili rakovinu prsu. Tak vymyslela přístroj, který udělá samovyšetření jednodušší

Vyšetření ve zdravotnických zařízeních mohou být nepříjemná a drahá záležitost
 

Maminka třiadvacetileté Judit Giró Benetové onemocněla rakovinou prsu. A tak Španělka přišla s nápadem, jak ženám usnadnit přístup k vyšetření prsou. Za svoji samovyšetřovací sadu obdržela mezinárodní cenu Jamese Dysona pro mladé inženýry.

Nápad dostala inženýrka v době, kdy byla její matce diagnostikována rakovina prsu. Tehdy si Benetová uvědomila, že by ženy potřebovaly dostupnější testovací metodu. Vyšetření ve zdravotnických zařízeních totiž mohou být nepříjemná a drahá záležitost. Podle odhadů až 40 procent žen na pravidelnou mamografii nedochází a každý třetí případ rakoviny prsu je tak odhalen pozdě, což zvyšuje riziko úmrtí, uvádí BBC.

Provádí se pomocí vzorku moči

Představené zařízení, které se na první pohled podobá obyčejné krabičce a dostalo název Blue Box, provádí chemickou analýzu vzorku moči. Algoritmus reaguje na konkrétní produkty látkové přeměny a v krátkém čase dá uživateli výsledek. Zařízení je také propojeno s aplikací, díky níž se člověk může zkontaktovat s profesionály, pokud se test ukáže jako pozitivní.

Produkt však ještě musí projít pečlivým testováním a schvalovacími procesy, než bude moci být uveden na trh. Za první místo v soutěži dostala Benetová finanční odměnu ve výši 30 000 dolarů (665 000 korun). V příštích letech bude společně se svým týmem pracovat na prototypech výrobku a vyvíjet odpovídající software analýzy dat na Kalifornské univerzitě v Irvine.

KAM DÁL: Naděje ve zdánlivě bezvýchodné situaci: Neplodné ženy po chemoterapii mohou porodit vlastní dítě.