Nenechte si zlomit srdce. Není to žádná legrace, může jít i o život

Když změna opravdu bolí, může jít o zlomené srdce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zlomil vám někdo srdce? Možná se vám to už někdy v životě stalo - nevydařený vztah se z ničeho nic rozpadne a člověk to často ani nečeká. Pak nastává těžké období, kdy se musíme s novou situací vyrovnat a opravdu to nebývá jednoduché. A netrpí jen psychika, ale skutečně i naše tělo, včetně srdce…

Lékaři opravdu znají pojem zlomené srdce a běžně s ním pracují, aniž by tím pacientovy problémy jakkoliv zlehčovali. Silné trauma, navíc nečekané a náhlé, může vyvolat poruchu srdečního svalu. Jak to celé vypadá?

Adrenalin útočí

Není jednoduché takovou poruchu správně stanovit, protože při většině běžných vyšetření vypadá velmi podobně jako infarkt. Jde ale o útok velkého přívalu adrenalinu a také dalších hormonů, které tělo ve stresu produkuje, což se projevuje v poruše činnosti srdečních komor. Od infarktu se tento stav liší také tím, že je v mnoha případech zcela vratný, tedy nezanechává na srdci do budoucna žádné funkční známky.

Starší pacientky

Nejohroženější skupinou, kterou může syndrom zlomeného srdce postihnout, nejsou mladé dívky a pánové, které opustí jejich první láska, jak bychom se snad mohli domnívat. Naopak jde o starší ženy kolem padesátého roku věku, ale v menším počtu případů se dotýká i mužů. Jedním z možných spouštěcích momentů tohoto syndromu pak může být nejen rozpad manželství, ale především ještě závažnější okamžiky, jako je náhlé úmrtí partnera.

Kolik lidí trpí zlomeným srdcem?

I když je počet lidí, u nichž je tato porucha diagnostikována, poměrně nízký, lékaři se domnívají, že ve skutečnosti jde o mnohem početnější skupinu, z níž mnozí lidé se se svými problémy buď lékařům nesvěří vůbec, nebo je nesprávně určena diagnóza. Dodnes totiž není přesně určen princip a všechny možné faktory, které mohou na srdce v případě silného stresu tímto způsobem účinkovat.

Jak poznat syndrom zlomeného srdce?

Syndrom, odborně stresová kardiomyopatie, se projevuje poměrně typickými příznaky, jako je úzkost, neklid, rychlé dýchání, dušnost, rychlé bušení srdce, únava, ale může přijít i otok plic a není vyloučena ani ztráta vědomí. Pokud je důvod, který by mohl ke “zlomenému srdci” vést a vy nebo kdokoliv z blízkých začne podobné příznaky vykazovat, není na co čekat. Návštěva lékaře nebo přivolání záchranky je určitě namístě.

Co s tím?

První hodiny po takovém šoku, který dovede člověka až do stavu, který může dokonce ohrozit jeho život, je nutné strávit pod lékařským dohledem. Jde přibližně o dva dny, kdy lékaři monitorují životní funkce pacienta a v případě, že se jeho stav upravuje, může se vrátit do domácího prostředí. V průběhu hospitalizace lékaři také vyloučí jinou možnou příčinu jeho stavu, jako je například již zmiňovaný infarkt nebo jiné choroby. Pacientovi jsou předepsány potřebné léky a je propuštěn domů, kde by ale v ideálním případě neměl být sám. Pokud se pacient cítí plný úzkosti a obav, velmi mu pomáhá komunikace s blízkými a vědomí, že není ve svízelné situaci sám.

Ještě máte pocit, že vyprávění o zlomeném srdci jsou pouze výmyslem básníků a spisovatelů? Lékaři a lidé, kteří si podobný stav již bohužel prožili, by jistě nesouhlasili.

KAM DÁL: Zdravé a přitom výborné: Pochutnejte si na světoznámém ratatouille.

Klíčová slova: