Turecko se podle Německa vzepřelo proti prohlídce své lodi. Němečtí vojáci hledali zbraně, ale našli jen sušenky

Vojáci prohledali tureckou nákladní loď, ale nenašli nic závadného - ilustrační foto
 

Turecko bránilo německým silám patřícím k misi Evropské unie, aby mohly plně prohledat turecké plavidlo, jež podezřívaly z převozu zbraní do Libye, píše dnes agentura Reuters. Turecká média podle agentury AFP informovala, že němečtí vojáci loď prohledali, žádné zbraně však neobjevili.

Německá fregata byla nasazena ve Středozemním moři v rámci evropské mise Irini, jejímž cílem je zastavit příliv zbraní do Libye, která je rozdělená mezi frakce svádějící boje.

Humanitární materiál? 

Němečtí vojáci vstoupili v noci na palubu turecké nákladní lodi Rosaline A museli ji ale opustit, když se Ankara obrátila na evropskou misi se stížností, uvedlo německé ministerstvo obrany. Turecká agentura Anadolu tvrdí, že loď vezla humanitární materiál. Podle ní se ozbrojení vojáci evropské mise na loď spustili z helikoptér a převzali kontrolu nad velínem. Celou noc pak loď prohledávali, ale nakonec našli jen sušenky a barvy.

Standardní procedura, tvrdí Němci

Podle tureckých úřadů pátrací tým porušil mezinárodní právo, protože nepočkal na turecké povolení. Německé úřady ale uvedly, že jednotky se řídily standardní procedurou a před naloděním čekaly na odpověď státu, pod jehož vlajkou se loď plavila. Když nakonec obdržely námitku, tak se z lodi stáhly.

Vzbudí zásah nevoli Ankary? 

Incident by podle AFP mohl vyvolat nevoli Ankary, která podporuje mezinárodně uznávanou libyjskou vládu a tvrdí, že nikdo nemá právo prohledávat turecká plavidla bez jejího svolení. Turecko považuje námořní operaci Irini za předpojatou a tvrdí, že sice brání v dodávání zbraní tripoliské vládě, ale zároveň ignoruje, že konkurenční síly polního maršála Chalífy Haftara dostávají od svých spojenců zbraně pozemní a leteckou cestou.