Osmnáctimetrová prehistorická monstra připravila vědcům překvapení: Obří žraloci schovávali mláďata v jeslích, než vyrostou

Vědci objevili žraločí jesle - ilustrační foto
 

Vyhynulý druh obřího žraloka megalodon schovával svá mláďata v mělkých přírodních prohlubních s teplou vodou, než budou dost velká, aby čelila predátorům. Jednalo se o jakousi formu jeslí pro žraloky, o které se starala skupina dospělých jedinců. 

Objev, který překvapil nejen biology, zveřejnila Britská královská společnost v časopise Biology Letters, píše AFP.

Osmnáctimetrové monstrum

Dospělý megalodon mohl měřit až 18 metrů, třikrát víc než dnešní žraloci. Dospělí jedinci lovili i malé velryby, ale naopak mláďata se stávala kořistí jiných žraloků, protože dospělosti dosahovala až kolem 25. roku. Podle studie tak po dlouhá léta potřebovala ochranu svých rodičů.

Žraločí jesle zajistily přežití

Podobnou strategii společné výchovy mláďat v bezpečných místech s dostatkem potravy i dnes používá několik druhů žraloků. Megalodon přežíval díky společné péči o potomky dlouhá tisíciletí, ale s příchodem doby ledové a poklesem oceánů zmizela místa vhodná pro žraločí jesle. Megalodon, v překladu velký zub, v důsledku toho před přibližně třemi miliony let vyhynul.

Rozšířená strategie

Vědci už dříve našli podobná mělká místa s dostatkem drobných ryb, kde žilo pohromadě velké množství malých žraloků, ale teprve teď zjistili, jak častý to byl jev. „Naše studie ukázala, že byla široce rozšířená, a to jak v čase, tak v prostoru,“ uvedl biolog Carlos Martinez-Perez, jeden z autorů studie.

Jesle našli podle "mléčných zubů"

Místa se povedlo identifikovat díky velkému počtu zubů, které odpovídaly velikosti žraloků mezi čtyřmi a deseti metry, v případě megalodonů tedy mláďatům. Zubů bylo například v zálivu u Tarragony hodně, protože malí žraloci je během svého dospívání postupně ztráceli.

KAM DÁL: Archeologové se radují z pokladu: Středověké odpadní jímky v centru Brna ukrývaly i celé nádobí.

Klíčová slova: