Hradní loutkovodič Nejedlý v Moskvě, PES štěká jinak než vláda a budou Dostálová a Havlíček pro Babiše riskovat kriminál?

Role Martina Nejedlého u prezidenta Zemana je zahalena rouškou tajemství, nikdo nemá žádné páky, aby tuhle šaškárnu zatrhnul
Zobrazit fotogalerii (2)
 

PES a jeho vypočitatelné skóre mělo přinést přehlednost budoucnosti. Jenže se stále více ukazuje, že protiepidemický systém je jen cárem barevného papíru, PES není ukazatelem ani pro vládu, natož pro veřejnost. Nejednotný kabinet Andreje Babiše je stejně dál nevyzpytatelný, jako býval před „PSEM“. Martin Nejedlý, který oficiálně neznamená vůbec nic a je obyčejným turistou, který se z nějakého důvodu "zasekl" na Hradě, odletěl z pověření Miloše Zemana jednat do Ruska o diplomatických záležitostech. Takhle my si tu žijeme a je opravdu těžké brát věci S NADHLEDEM.

  • Česká republika má po mnoha měsících protiepidemický systém, hurá! PES by měl jasně ukazovat, kdy se opatření v boji s novým typem koronaviru rozvolní a kdy utáhnou. Jenže PES pod vedením premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Jana Blatného připomíná spíš kulhajícího voříška, který vzbuzuje lítost. Nerespektuje ho ani vláda. Už sedm dní v řadě se země drží na úrovni 57, což znamená třetí stupeň a tedy rozvolňování od pondělí 30. listopadu. Vláda si ovšem vyhradila, že rozhodne ona. A tak se i stalo, rozvolňovat se budě až od 4. prosince. Nejčastěji padá argument, že situace je dobrá jen v pár krajích a ty "táhnout" zbytek republiky. Je to pravda. Tak proč vůbec existuje PES, když není schopen obsáhnout modely, se kterými musel každý počítat? Protože je barevný a a měl zavřít pusu kritikům, kteří poukazovali na to, že se Česko ničím neřídí a rozhodnutí padají nekoordinovaně? Protiepidemický systém se zkrátka zdá být jen další paskvil z dílny chaotickéko kabinetu.
  • Dny Pavla Novotného v ODS jsou dost možná sečteny. Zatímco ještě nedávno nad ním držel ochrannou ruku předseda strany Petr Fiala, teď se zdá, že starosta Řeporyjí silného spojence ztratil. „Nemluví za ODS. Jeho urážky jsou za všemi hranicemi a slušnému člověku je z toho trapně. Jeho provokace mě nebaví a nezajímají, nechci je dokola komentovat,“ řekl Fiala pro Novinky. Novotný se netají tím, že „ODS miluje a ví, co je pro ni nejlepší“. Brzy to může být jeho odchod. Co pak? Strana znemožnila Novotnému kandidovat do Sněmovny, což byl jeho plán, protože rozhodla, že tak mohou činit pouze lidé s čistým trestním rejstříkem. Kontroverzní politik tak může "přestoupit" jinam nebo založit vlastní subjekt. A když se podíváme kolem sebe, někteří „šílenci“ to dotáhli ještě mnohem dál než jen na poslance.
  • Jeden z hlavních mužů prezidenta Miloše Zemana odletěl i přes protesty ministra zahraničí Petříčka do Ruska. Martin Nejedlý má jednat s administrativou ruské hlavy státu. Šokující však je, že Nejedlý není zaměstnancem státu (s Hradem má dle serveru Hlídací pes jen jakousi neurčitou ústní dohodu), nemá bezpečnostní prověrku. Letěl snad pro notičky pro prezidenta Zemena? Není žádným tajemstvím, že v mnoha kruzích je Nejedlý považován za nástroj k ovládání českého prezidenta, takového "loutkovodiče", což potvrdil i bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář. V každém případě je to jen další hradní truc a nerespektování základních pravidel. Ovšem tentokrát z toho jen těžko vinit pana Zemana. Tohle on opravdu asi nerozhoduje...
  • Vypadá to, že premiér Andrej Babiš posune svůj byznys o další level výše. Pověřil ministryni financí Alenu Schillerovou, aby zjistila možnosti, jak by mohly být po vzoru Skotska distribuovány zdarma menstruační pomůcky pro sociálně slabé. Ovšem někdo tyto věci musí nakoupit, zřejmě by to byl stát a ten by je pak mohl rozdávat potřebným. Ve Skotsku to bude stát v přepočtu zhruba 285 milionů Kč ročně, což mnozí považují ještě za příliš optimistický odhad a ve skutečnosti Skotové zaplatí více. A jelikož pan premiér má "zlaťáčky" rád, za dobu v politice své jmění značně rozšířil, dá se předpokládat, že by se i zde chytil. Anebo je to pouhopouhý úplatek voličům před blížícími se volbami do Sněmovny?
  • Evropská komise neproplatí 100 milionů korun na toustovou linku pro pekárenského obra Penam z holdingu Agrofert. Dotace na inovace se zde minuly účinkem, projekt totiž podle expertů žádné novinky nepřinesl. Co by se teď mělo dít? Podle europoslance Tomáše Zdechovského ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová nepostupovala jako řádný hospodář a mohla se tak dopustit trestného činu stejně, jako ministerstvo průmyslu a obchodu. Zdechovský zároveň potvrdil, že nebude-li se v krátké době konat, připravuje spolu s kolegy patřičné právní kroky. Stát by měl peníze po Agrofertu vymáhat zpět. Hlavní díl viny na udělení dotace nese ministerstvo průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a právě to by mělo Agrofert k vrácení peněz vyzvat. Nemusí, ale je to zvyk. A když se Agrofert k ničemu mít nebude, předá záležitost ministerstvu financí, které prostřednictvím finančního úřadu záležitost znovu prošetří a případně začne neoprávněnou dotaci vymáhat. Primární rozhodnutí je tedy na FU či tuzemských soudech. Tady jde opravdu hlavně o čas. Protahování a oddalování se může táhnout až do voleb v příštím roce. A co bude po nich, to je dnes jen těžké odhadovat. Takže je otázkou, co vše bude paní Dostálová pro svého premiéra riskovat.

KAM DÁL: Můžeme se nakazit spíš v práci než v hospodě. Ignorace míry nakažlivosti profesí je další problém protiepidemického PSA.

Váš příspěvek pomůže rozvíjet nezávislou žurnalistiku.