Grosjean přežil vlastní smrt. Pilot F1 sám vystoupil z plamenů, zřejmě ho zachránil systém Halo

Vypadalo to opravdu děsivě
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Pokud pro někoho platí rčení "přežít vlastní smrt", tak je to pilot F1 Romain Grosjean. Bezprostředně po startu Velké ceny Bahrajnu ne vlastní vinou nezvládl svůj monopost a v obrovské rychlosti naboural do svodidel. Jeho vůz okamžitě vzplál a život jezdce stáje Hass v té chvíli visel doslova na vlásku.

Nic podobného formule 1 v posledních letech neviděla. Bezpečnostní opatření se rok od roku zvyšují a jen těžko vymýšlet další vylepšení. Přesto se tragédie stále dějí. Stačí si vzpomenout na smrt dvaadvacetiletého Anthoine Huberta během Velké ceny Belgie na okruhu ve Spa-Francorchamps v rámci šampionátu F2.

O život pak dlouho bojoval i pilot české stáje Charouz Racing System Juan Manuel Correa. Po kolapsu plic byl několik dní v umělém spánku, pak mu hrozila amtutace nohy. Američan to však nevzdal a dnes už dokonce závodí ve virtuálních závodech.

Popáleniny na rukou a nohou

V Bahrajnu bylo blízko další neštěstí. Výbuch jako z nějakého akčního filmu a dlouhé vteřiny nejistoty. Mnoho lidí si zřejmě říkalo, že tohle Grosjean nemohl přežít. Po úmorně dlouhých téměř třiceti vteřinách však jezdec z plamenů vyskočil a za pomoci lékaře a záchranářů odcházel po svých!

„Romain by měl být v pořádku. Nechci dávat lékařské informace, ale měl jen lehké popáleniny na rukou a nohou. Chci poděkovat záchranářům, kteří byli na místě opravdu rychle,“ uvedl šéf stáje Haas Günther Steiner. Vše nasvědčuje tomu, že mu život zachránil system "Halo", proti kterému mnozí fanoušci i odborníci protestovali. Právě tato "svatozář" nad hlavami jezdců ale nejspíš prorazila svodidla dříve než právě Grosjeanova hlava.

Otec tří dětí byl následně převezen do nemocnice na další vyšetření. V některých případech se až po nějaké době odhalí další komplikace. Všichni však věří, že v případě Grosjeana bude vše v pořádku.

KAM DÁL: Pilot F2 Callum Ilott: Kamarád je mrtvý, parťák z týmu bojuje o život. Najednou je tu prázdno, nevíme, co s tím.