Nejhorší vánoční filmy. Svalnatý Santa, potřetí Sám doma a Rolničky Arnolda Schwarzeneggera

Jaké filmy poběží příští týden v televizi?
 

Vánoční výzdoba už straší v ulicích, zásilek s dárky je plná republika a v televizi se pomaličku blíží chvíle, kdy bude program plný pohádek s vánoční tematikou. Ano, svátek komerce, televize s hromadou nesmyslných dárku je zpět a spolu s tím je dobré se podívat, na co je dobré se vůbec nedívat. Tady jsou nejhorší vánoční filmy, co kdy vznikly…

Nebude tu ani náhodou řeč o tradičních snímcích, bez kterých si Vánoce nelze ani představit. Nechystáme se zde kritizovat roztomilé a něžné Tři oříšky pro Popelku, ani Hřebejkovy Pelíšky. Dokonce i Mrazík projde naším sítem subjektivní kvality jako nedotknutelná filmová součást vánočních televizích svátků. Kinematografie má však nekonečné množství tvorby, která se prostě vůbec nevydařila. O jakých filmech je řeč? 

Svalnatý Santa Claus

Pokud chcete vidět až surrealistický filmový klenot, neváhejte a zkuste si dohledat film, který se opravdu jmenuje Svalnatý Santa Claus. Tato rodinná komedie nezískala ani velkou oblibu u fanoušků na československé filmové databázi, kde se pyšní pouhými 23 %. 

Malé městečko v Kalifornii je v nesnázích a zachránit je může už jenom Santa Claus. Naštěstí se proti zdejšímu záporákovi postaví záhadná postava svalnatého muže, který o sobě tvrdí, že je právě onen původně tlusťoučký symbol amerických Vánoc z reklamy na Coca-colu. 

V hlavní roli světoznámý wrestlingový rváč Hulk Hogan tak bere do rukou spravedlnost a kromě boje se zločinem samozřejmě zachrání i zdejší vánoční svátky a pohodu. Poněkud bizarní podívaná vás nenechá na pochybách, že jste svědky asi nejhoršího vánočního filmu, co kdy vznikl.

Sám doma 3

Vánoce bez roztomilé tvářičky Macaulaye Culkina si lze jen stěží představit. Chlapec, kterého nechají hned ve dvou pokračování na Vánoce osamoceného v boji s legrační dvojicí ne moc schopných zlodějů, si však vysloužila i třetí pokračování. Pokud byste však hledali nějakou spojitost s předešlými díly, bylo by to marné. 

Sám doma 3 se chce jenom přiživit na legendární díle Chrise Columbuse a nová roztomilá tvářička pro diváka neznámého chlapce jen zoufale opakuje to, co už jsme dávno viděli. O originalitě tak není vůbec řeč. Jisté je, že po prvních dvaceti minutách si najdete původní sérii, která vás uklidní dokonalou atmosférou amerických Vánoc a neopakovatelným hereckým koncertem slavného Culkina. 

Rolničky, kam se podíváš

Jistě se najde velké množství diváků, kteří nebudou souhlasit, ale bezesporu se jedná o subjektivní výběr, který jednoduše přináší střet odlišných názorů. Snímek Rolničky, kam se podíváš je jedna z těch komediálních rolí, která Arnoldovi Schwarzeneggerovi úplně nesedla. 

Hračka Turboman je hlavním konfliktem tohoto epického vánočního dramatu. Hraje se tady totiž o otcovskou čest a přízeň rozmazleného syna, který prostě nemůže prožít Vánoce bez vysněné hračky. Sledujeme tak, jak původně akční hrdina běhá po městě a zkouší nemožné, aby se mu podařilo získat populární hračku pro svého milovaného potomka. 

Nečekejte žádného predátora, rozstřílené komando, robota z budoucnosti či Denny DeVita. Jestli vám nestačilo vidět Arnolda v pokročilém stadiu těhotenství, jistě nezavrhujte další ukázku jeho hereckého umění. V komediální roli totiž rozjíždí opravdový koncert. 

KAM DÁL: Socialistická propaganda v oblíbených filmech. Komunistický Hus a hrdina Gottwald

 

Klíčová slova: