Jaký byl motiv heparinového vraha Zelenky? Jeho pohnutky překvapují i po letech

Petr Zelenka vraždil pro pocit nadřazenosti. Oběti si vybíral jen podle dosažitelnosti a "bezpečí" provedení svého činu
 

Právě 1. prosince v roce 2006 skončily obavy pacientů i zdravotnického personálu v nemocnici v Havlíčkově Brodě, kde působit sériový vrah Petr Zelenka, známý dnes jako “heparinový vrah”. Ten už měl v té době na svědomí 7 dokonaných vražd a deset pokusů o ně.

Heparinový vrah byl bohužel nebývale aktivní, všechny své činy spáchal v průběhu pouhých pěti měsíců na anesteziologicko-resuscitačním oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě. Svoje oběti vraždil - jak už vypovídá jeho označení - heparinem. V té době měl za sebou již cestu po několika nemocnicích, kde pracoval jako zdravotník, ale vždy ho kvůli nespolehlivosti propustili.

Osudný Havlíčkův Brod

Vytrvalost jej tedy přivedla až do Havlíčkova Brodu, kde při podpisu smlouvy nemohli tušit, s kým vlastně jednají. Ať byl doposud jakýkoliv, o žádném poškození pacienta nebyl v jeho dokumentech záznam. Tehdy se psal rok 1998 a Petr Zelenka začal pracovat na ARO a dokonce si později doplnil vzdělání a stal se “zdravotní sestrou”, protože tak se nazývá středoškolský studijní obor, kam se muži právě často nehlásí.

Heparin je látka, která snižuje srážlivost krve.
Při předávkování u citlivých nebo oslabených pacientů hrozí zvýšení krvácení, anafylaktický šok nebo případné alergické reakce - horečka, kopřivka, vzácně může nastat i zúžení průdušek. Může nastat i smrt. 

Problémy v rodině

Ani v havlíčkobrodské nemocnici ale příliš spokojený nebyl, kromě toho přišly i konflikty s jeho životním partnerem, který často pracovně pobýval mimo domov. Došlo i na prozrazení jeho orientace před rodiči, s čímž se jeho otec nehodlal dlouhou dobu smířit, a tak se nešťastný muž uchyloval stále častěji k alkoholu. A to, jak víme, rozhodně není správná cesta. Jeho agresivita stoupala a netrvalo to dlouho, než se pokusil o první vraždu heparinem. Pacient ale i po opakovaném podání této látky přežil. Další už takové štěstí bohužel neměl.

Cítil se nadřazeně

U Petra Zelenky přitom nešlo, jako u některých jiných zdravotníků, o snahu pomoci trpícím lidem a ukončit jejich bolesti. Vlastně ale nešlo ani o prostou potřebu vraždit. Jeho čin měl v sobě mnohem víc vrstev, z nichž na povrch vyplouvalo hlavně uspokojení ze situace, kdy se lékaři snažili nebohé oběti zachránit a topili se v bezradnosti a beznaději. Takové chvíle, kdy byl sám jediný, který věděl, co se s pacientem děje, dávaly Zelenkovi pocit výjimečnosti a nadřazenosti, pocit, který ve svém životě běžně necítil.

Náhodné oběti

Svoje oběti si vybíral náhodně a s ohledem na “pohodlí a bezpečí” svého činu. Přemýšlel o tom, který pacient mu nabídne největší jistotu, že jeho čin nebude odhalen. Počet zvláštních případů masivního krvácení, které vyšší dávky heparinu způsobují, ale po jisté době začaly být znepokojující, a tak bylo zahájeno vyšetřování, které odhalilo souvislost mezi podáváním heparinu a nočními službami sériového vraha. 1. prosince roku 2006 tedy došlo k rozhodnutí a Zelenka byl konečně zatčen.

Doživotí nebo třicet let a podmínka...

Trvalo to další rok, než bylo shromážděno dost materiálů pro jednání soudu. V únoru roku 2008 byl Petr Zelenka prohlášen za vinného z vražd a pokusů o vraždy a odsouzen na doživotí. Nepomohlo mu ani odvolání k Nejvyššímu soudu, ani ústavní stížnost. Pokud by se ve vězení choval vzorně a splnil i další nutné podmínky, má naději na podmínečné propuštění v roce 2038.

KAM DÁL: Czernin: Domnívám se, že se prezident Zeman dopouští velezrady. Rozkrytí práce BIS by zdiskreditovalo její práci na léta dopředu.