Do maďarského europoslance má Prymula daleko. Ze zakázaného večírku plného orgií zdrhal oknem

József Szájer je asi pěkně vykutálený ptáček
 

Maďarský europoslanec József Szájer rezignoval na svou funkci poté, co jej v pátek belgická policie přistihla v centru Bruselu na nedovoleném večírku s dalšími 24 lidmi. Podle belgických médií šlo o sexuální orgie. Člen vládnoucí konzervativní strany Fidesz nejprve svou nedělní rezignaci vysvětloval "dlouhým obdobím reflexe". Nutno říct, že hříšník Roman Prymula má do tohoto chlapíka hodně daleko.

Policie rozehnala večírek se sexuálními orgiemi v bytě nad kavárnou v centru Bruselu. Kromě europoslance Szájera mezi nimi bylo i několik diplomatů. Policisty na párty upozornili sousedé kvůli hluku a možnému porušování restrikcí přijatých kvůli šíření koronaviru.

Zpravodaj televize Euronews uvedl, že účastníci akce dostali pokuty 250 eur (6 500 korun), její organizátor pak trojnásobek. Belgická koronavirová pravidla zakazují pořádání hromadných akcí v bytech, kam je možné pozvat si nanejvýš jednoho hosta za týden.

Prý je to duševní zátěž

Vyšetřovatelé podle agentury AP uvedli, že policie muže s iniciálami J. S. odvezla domů, kde jí ukázal diplomatický pas. V jeho batohu také objevili drogy. „Policie tvrdí, že našli tabletu extáze. Není moje, nevím, jak se tam dostala, kdo ji tam dal,“ uvedl maďarský europoslanec v prohlášení.

Devětapadesátiletý Szájer podle maďarského webu Hungary Today svou nečekanou nedělní rezignaci nejprve doprovodil slovy, že pro něj je každodenní práce politika po 30 letech "stále větší duševní zátěží". Dodal, že jeho rozhodnutí nemá žádnou souvislost se současným rozhodnutím maďarské vlády blokovat schválení unijního rozpočtu kvůli spojení peněz a vlády práva.

Je ženatý a má dceru

Szájer je ženatý a má dospělou dceru. Je jedním ze zakladatelů strany Fidesz premiéra Viktora Orbána, která se prohlašuje za ochránce křesťanských hodnot, včetně tradičního pojetí rodiny. Agentura AP připomíná, že Orbán je hlasitý kritik liberalismu a vyznavač takzvané "iliberální" křesťanské demokracie.

Letos v červenci Gábor Kaleta, člen Fideszu a bývalý maďarský velvyslanec v Peru, dostal roční podmínku kvůli držení více než 19 000 pornografických snímků dětí. Loni se také dostalo na veřejnost video, které při sexuálních hrátkách s údajnou prostitutkou zachytilo politika Fideszu a starostu města Györ Zsolta Borkaie. Přesto ho občané do funkce znovu zvolili. Fidesz uvedl, že jde o soukromou záležitost Borkaie. Ten však krátce poté odstoupil, aby stranu "morálně nepoškodil".

KAM DÁL: Romain Grosjean: Mám rád barbecue, ale tohle bylo moc.