Opravdové smart city: Na předměstí Tokia vyzkouší rozvážku zboží roboty

Robot se umí vyhnout překážkám
 

Japonská společnost Panasonic v únoru zahájí zkušební rozvážky zboží, které budou zajišťovat samořiditelní roboti. Testovaný autonomní robot má maximální rychlost čtyři kilometry za hodinu, zboží bude uložené přímo v jeho vnitřku. Testy se konají v rezidenční čtvrti poblíž Tokia a podílí se na nich i státní správa a další firmy, informovala agentura Kjódó.

Poptávka po dodávkách zboží, které by se obešly bez lidského kontaktu, vzrostla s epidemií covidu-19. Roboti by mohli v této oblasti nahradit chybějící pracovní sílu.

První fáze testování právě probíhá ve Fudžisawě na předměstí Tokia. Fudžisawa je projekt inovativního ekologického bydlení, takzvaného inteligentního města. Spolu s dalšími partnerskými společnostmi zde Panasonic zajišťuje základní funkce městečka: energetiku, bezpečnost, mobilitu, zdravotnictví a veřejný život, napsal v roce 2014 web Smart city v praxi.

Sám nebo s dispečerem

Druhá fáze proběhne v únoru a v březnu, roboti budou rozvážet jídlo a další zásilky z internetových obchodů. Robot se umí vyhnout překážkám, ale v případech, kdy to nebude zvládat sám, může řízení na dálku převzít dispečer, uvedla společnost Panasonic.

Pohyb samořiditelných objektů po veřejných komunikacích je podmíněn souhlasem místní policie. Podobné testování v říjnu v Tokiu zahájila také japonská pošta, píše agentura Kyodo.

KAM DÁL: Hlavním důvodem neplodnosti je věk. Vaječníky obelstít nejde, říká primář Lacheta.