Vánoční pohádka, která vás pohladí po duši. Animovaný Klaus není Ježíšek, ale ani šašek z etikety na limonádu

Vánoční filmová tradice je na světě. Jmenuje se Klaus
 

V Česku chodí Ježíšek a v USA Santa Claus. Globalizovaný svět však pochopitelně v období Vánoc servíruje i pohádky s pupkatým vousatým mužem, který je znám hlavně díky sladké americké limonádě. Na internetové televizi Netflix však už druhým rokem trůní vánoční poklad, který cizí tradici Santy Clause polidští a kdo má srdce, ho jistě ocení. Neváhejte a podívejte se na filmového Klause!

/Recenze/ Titul nominace na OScara za nejlepší animovaný film si nezískal snímek Klaus z roku 2019 náhodou. Byť by vás mohl zpočátku odradit kýčovitý vzhled náhledového obrázku ve filmografii Netflixu, věřte, že se za ním skrývá několik minut zábavy a upřímného potěšení. Nikdy totiž nebyl konzumní americký symbol Vánoc tak opravdový. 

Jak se zrodila tradice

Na podobné téma vzniklo nespočet amerických filmů, kde je ústřední postavou Santa Claus. Od bláznivých komedií, rodinných filmů až po animované pohádky. Všechny ovšem většinou padají do průměrného způsobu vyprávění a sází na jistotu, kdy je divák tak trochu zaslepen vánoční atmosférou. 

Animovaný snímek Klaus je však jiný. Španělský režisér napsal povídku, získal produkční zázemí internetového giganta u Netflixu a zrodil se vánoční filmový zázrak, který se vymyká snad všem vrstvám vyprávění. Příběh rozmazleného pošťáka, který jako syn ředitele pošty užívá klidu a pohody svého společenského postavení, dostává tvrdou výchovnou ránu. Je poslán na převýchovu na “severní pól”. Zde se v krutých zimních podmínkách ve městě, kde spolu bojují dva tábory obyvatel už od nepaměti, musí vyřídit minimálně 6 tisíc dopisů, aby se vykoupil a navrátil do svého pohodlného života. 

Pochopitelně je to nesplnitelný úkol až do chvíle, kdy navštíví na první pohled děsivého lesníka, který se po smrti ženy rozhodl žít v samotě bez kontaktu s okolním světem. Jeden dětský obrázek však vše změní a oba nakonec spojí síly, aby rozdávali dětem smích a radost v podobě dárků, které si u Klause objednávají skrze dopisy přes odhodlaného pošťáka. 

Nepatetický doják

Postupně jsme tak svědky, jak se dětské hračky, které vyrábí lesník Klaus, stávají zázrakem a nehostinné město se stává místem, kam se navrátila radost a přátelství. Přidanou hodnotou vyprávění je hlavně způsob, jak se vlastně zrodil kult Santy Clause. Ve vtipných souvislostech se odhalují tradiční prvky, které zlidověly a děti v ně věří na několika místech světa dodnes. 

Vtip, originalita, ale také výtvarná stránka filmu jsou uhrančivou ukázkou toho, jak lze provést úspěšnou scenáristkou operaci v tématu, jež bylo už tolikrát zfilmováno, vyprávěno. Lesník, pošták a město ležící daleko od zbytku světa se tak stává jiskrou, která zažehne oheň tradice po celém světě. 

Film Klaus je ukázkou toho, že i dnes mohou vznikat krásné nové filmy, jejichž kvalita zaručí dlouhou životnost. Pokud tedy hledáte snímek, který dojme, pobaví a pohladí po duši, je Klaus ta správná volba. 

KAM DÁL: Vánoce Josefa Lady: Populární umělec si vysloužil pochvalu i od Picassa

 

Klíčová slova: