Vánoce u Miloše Zemana: Mynářova sjezdovka, Ovčáčkovy perníčky a Mrazík na velkém plátně

Vánoce Miloše Zemana. Známe jeho zajímavý program
 

Na prezidentském stole už svítí druhá adventní svíčka a Jiří Ovčáček pro svého nadřízeného připravuje slavnostní program. Do médií unikl interní dokument z kanceláře prezidenta republiky, kde jsou do detailu napsané zvyky, úkoly, ale také celý vánoční program, který si Miloš Zeman přeje splnit, aby měl svátky podle svých nejmilejších představ.

/POLITICKÁ SATIRA/ Je pravděpodobné, že Jiří Ovčáček je výborný kuchař, velké zkušenosti má zejména s vařením z vody. A nyní prokazuje své schopnosti se zástěrou v lánské kuchyňce. Jeho výjimečné vánoční perníčky jsou podle důvěryhodných zdrojů cítit až na náves a důvod je evidentní. Pan prezident je rád připálené a naložené v rumu.

“Ano, už jsme si zvykli. Vždycky se tu v prosinci táhne závan rumu z lánského zámečku,” vysvětluje místní dědeček na návsi s rouškou, který dodává, že alespoň díky pokrývce úst se během prosince nevrací z nákupu opilý. “Kdo si chce ve zdejší samoobsluze koupit rum, musí už v listopadu. V prosinci ho prostě tady, ani v okolních supermarketech neseženete,” dodává muž, s tím, že to byl hlavní důvod, proč pro Miloše Zemana nehlasoval v druhé prezidentské volbě.

Mynářova sjezdovka

Kromě vytříbených gastronomických experimentů Jiřího Ovčáčka, které chtěl dokonce Luboš Xaver Veselý zařadit do předvánočního programu České televize jako kuchařskou show, se do organizace prezidentských Vánoc zapojují i ostatní členové hradního týmu. 

Kancléř Vladimír Mynář má totiž za úkol zařídit prezidentské volnočasové aktivity spojené s vánočními svátky. K těm samozřejmě patří pořádná dávka sněhu. V Lánech tak dokonale využívá zkušenosti ze svojí neexistující sjezdovky a za nemalý peníz z kapes daňových poplatníků zřídil pod okny prezidentovy ložnice skromnou horu se sjezdovkou, kde od 1. prosince vždy napadne umělý sníh. 

Vzhledem k těžkému zdravotnímu stavu prezidenta se však pravděpodobně nebude konat tradiční lánské bobování, ani oblíbené balancování na ledu. Hra se zvláštními pravidly je složena z několika disciplín. Prezident sní několik rumových perníčků, po kterých následuje volná disciplína, kterou zvolená porota hodnotí bodovým systémem. 

Když byl Miloš Zeman ještě schopen chodit, většinou stačilo, aby v doprovodu několika bodyguardů vyšel na zmíněnou horu a jeden z osobních strážců si lehl na břicho a svezl prezidenta v bezpečné rychlosti z kopce. Na Mynářově sjezdovce se však někdy děly opravdu zvláštní věci. Porota, která každý rok nešetřila vysokým hodnocením, byla údajně v jednom případě na vážkách, když pan prezident padl na zem a na ostatní křičel, že je v pořádku a chce jen dělat andělíčky ve sněhu. 

Mrazík na velkém plátně

Svou do prezidentského vánočního mlýna přispívá i poradce prezidenta Martin Nejedlý. Jeho kritizovaná a podezřelá cesta do Ruska toho je důkazem. Teorie o zvláštních dohodách s ruskou stranou ohledně dostavby jaderné elektrárny Dukovany však tentokrát nebyla na stole. 

Hlavní účel cesty byla totiž restaurovaná filmová verze legendární pohádky Mrazík. Podle jednoho člena prezidentského IT týmu se dokonce jedná o jedinou podobu Mrazíka ve 3D. Hysterická média tak vůbec neprohlédla reálný důvod cesty Nejedlého za Vladimírem Putinem. 

V politických kuloárech se vypráví, že ruský prezident se mrazíka ve 3D podobě bojí a když ji chtěl darovat běloruskému diktátorovi Lukašenkovi, dostal odpověď, že teď nemá čas. Na Vánoce se chce totiž dívat na sestřih nejbrutálnějšího mučení pouličních demonstrantů z Minsku. 

V lánském sklepení je tak připravený dokonalý kinosál se scénografickými prvky, které jsou vyrobené právě na míru legendární ruské pohádce. Zároveň jsou lidé kolem Zemana značně nervózní, protože pan prezident ještě nikdy nezkusil koukat na film v trojrozměrné podobě. Letošní Vánoce však budou o jedno kulturní představení chudší. Pravidelně se totiž na Štědrý den u stromečku objevil Daniel Hůlka, který zazpíval všechny koledy v tak dokonalé podobě, že se Zeman neubránil dojetí. 

Hůlka se k Zemanovi otočil zády a zpívání koled tak bude muset obstarat Michal David, který už několik měsíců ladí aranžmá tradičních skladeb tak, aby je mohl zahrát se svým přenosným piánkem. Zdá se tak, že prezident se o Vánocích nudit rozhodně nebude. A co dostane pod stromeček? V tomto případě si budeme muset počkat na nové informace od našeho věrohodného zdroje. Že Ivanko?

KAM DÁL: Mikulášská tradice, ze které jde strach. Šílený Krampus a francouzský masakr

Klíčová slova: