Jaké potraviny mohou psovi vážně uškodit? Ani o Vánocích nepolevujte, psí mlsání může být nebezpečné

Pokud pejsek pozře větší množství čokolády či kofeinu, je důležité při prvních příznacích otravy vyhledat veterináře
 

Vánoce máme za dveřmi a s nimi přichází i spousta vaření či pečení. Mnoho lidí má pak tendence "gastronomicky přilepšovat" i svému pejskovi. A ten od stolu pak dostává jídlo, které by normálně nejedl. Jednak to není výchovné a zdravé, navíc je mnoho "lidských" potravin, které jsou pro pejska velmi nebezpečné a mohou jim způsobit nehezké zdravotní potíže.

Samozřejmě na prvním místě musí být čokoláda. Většina pejskařů ví, že je pro psa toxická. Ale opakování je matka moudrosti: Čokoláda obsahuje pro psí organismus toxickou látku theobromin. Ta může pejskovi způsobit zvracení, průjem, srdeční potíže. A ve velkém množství může být u psů smrtelná. Nejvíce nebezpečné jsou vysokoprocentní čokolády. Ty působí podobně jako kofein. Ten je pro psy společně s čokoládou nejvíce nebezpečný.

Jak postupovat při otravě?

„Pokud pejsek pozře větší množství čokolády či kofeinu, je důležité při prvních příznacích otravy vyhledat veterináře. Je dobré také u psa vyvolat zvracení, aby nebezpečné potraviny dostal z těla. K vyvolání zvracení můžeme použít po lžičkách podávaný peroxid vodíku (2% dezinfekce) nebo také hořčici naředěnou vodou. Také pejskovi následně na zotavenou můžete podávat probiotika, která pomáhají zdravému zažívání,“ říká odborník na výživu psů Jiří Švihálek.

Nebezpečné avokádo

Pro lidi je avokádo velmi zdravé, u psa ale může být nebezpečné. Ne všechna avokáda jsou pro psy toxická. Vždy záleží na druhu. Nevhodná jsou například guatemalská. Ta obsahují pro psy nebezpečnou látku persin, která může poškodit srdeční svalovinu. Vzhledem k tomu, že často není jistý druh a původ avokáda, tak není u psa ani dobré riskovat. Avokáda jsou navíc velmi tučná, a tím pádem pro psy i díky tomuto nezdravá.

Hrozny a rozinky škodí i v malém množství

Během zimních měsíců se často také konzumují rozinky či hrozny. Ty ale psům mohou nepěkně zkomplikovat zdraví. „Přivodí nejen žaludeční problémy, ale především u některých psů mohou způsobit i selhání ledvin. Jsou případy, kdy psi měli bolesti i po pozření pár kuliček hroznů. Obecně se zvířatům nedoporučuje dávat žádné ovoce, může způsobovat průjmy i dehydratace,“ dodává Jiří Švihálek.

Ořechy

K Vánocům i zimě patří neodmyslitelně ořechy, ty ale mohou psům způsobit zažívací problémy či alergie. A díky své suché a tvrdé struktuře se po nich zvířata mohou nehezky dusit. Nebezpečné jsou především makadamové ořechy. Zdravotní komplikace se objevují často u psů, kteří mají nějakou skrytou srdeční vadu. Pozor si též dejte, aby pejsek nedojídal skořápky po vlašských ořechách, mohou v sobě mít toxickou plíseň. 

Další nevhodné potraviny pro naše čtyřnohé kamarády jsou: cibule, česnek (způsobuje zvracení, nadýmání), houby, syrová játra či bílky. Vhodná není ani taková šunka či slanina. Obsahují mnoho soli a slanina i tuku. Pozor si dejte i na kuřecí kosti. Mohou se drolit a být velmi ostré. Pokud chcete pejskovi přilepšit, tak mu můžete udělat libové vařené maso (bez soli či koření). A samozřejmě pejsci nikdy neodmítnou speciální psí sušenky, které jsou pro ně určené (bez lepku, soli, cukru a chemie).

KAM DÁL: Můžeme se nakazit spíš v práci než v hospodě. Ignorace míry nakažlivosti profesí je další problém protiepidemického PSA.