Spolupráce Prahy a Středočeského kraje: Prioritou má být doprava, digitalizace či školství

Podle hejtmanky Peckové je třeba společně řešit projekty, jako je Chytrý kraj
 

Středočeský kraj chce spolupracovat s Prahou hlavně v dopravě, digitalizaci či školství. Regiony by měly společně řešit například dokončení Pražského okruhu a dálnice D3, které odlehčí středočeským silnicím i pražské dopravě. Noví středočeští radní o tom poprvé od krajských voleb jednali s pražskými protějšky.

Oba kraje jsou vzájemně provázané už v základní otázce území. S Prahou přímo sousedí skoro 40 obcí a denně do Prahy dojíždí statisíce lidí. Důležitými dopravními tématy jsou proto i parkoviště P+R a cyklostezky. Účastníci jednání se zmínili také o koordinaci oborové struktury středních škol i kapacitách základního a středního školství.

„Prioritami pro nás zůstává zejména doprava, zdravotnictví, digitalizace, školství a územní rozvoj,“ řekl primátor Zdeněk Hřib. Podle hejtmanky Petry Peckové je nutné spolupracovat na vytváření digitální technické mapy a společně řešit platformy, jako je například Chytrý kraj. „Digitální technická mapa může usnadnit život nejen nám na krajích a kolegům ve vedení měst, ale především také občanům, protože by měla významně zrychlit stavební řízení,“ dodala Pecková.

Obce se budou učit od Prahy

Kraj chce využít know-how, které Praha má, a učit obce spolupracovat s developery tak, aby se podíleli na výstavbě nové infrastruktury. Styčnými body jsou také zdravotnictví, inovace, sociální péče, životní prostředí, cestovní ruch a regionální rozvoj a územní plánování. Provázanost regionů je i v sociální a zdravotní péči. Regiony chtějí společně také překonat dopady koronavirové pandemie a obnovit příjezdový turistický ruch.

Hejtmanství nyní řídí koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. ANO, které dříve ve středních Čechách vládlo v koalici s ČSSD podporované komunisty, skončilo v opozici.

KAM DÁL: Omyl, který může stát život: Hemoroidy se mohou zaměnit s rakovinou tlustého střeva nebo konečníku.