Praha se zbaví chytrých laviček po Krnáčové. S tou inteligencí to asi není tak horké

Projekt bývalé primátorky stál skoro dva miliony a dnes je k ničemu
 

Pražský magistrát se zbaví desítky tzv. chytrých laviček, které byly instalovány za minulého vedení města pod vládou primátorky Adriany Krnáčové. Důvodem jsou vysoké náklady na provoz. Lavičky město bezplatně dá například radnicím městských částí. Město testovalo deset laviček a zaplatilo za ně téměř dva miliony korun.

Pilotní projekt zjistil, že finanční nároky na rozvoj, provoz a údržbu laviček jsou podle dokumentu příliš vysoké. „Z ekonomických důvodů je proto pro hlavní město vhodné najít nové vlastníky/správce stávajících 10 kusů chytrých laviček,“ píše se v dokumentu, který schválili pražští radní. Další potíží byl jejich nejednotný design a využití jednotlivých prvků.

Zase tak chytré asi nejsou...

Podle dokumentu schváleného radními měl pilotní projekt také klady, a to například že poskytl vhled do oblasti provozu tzv. ostrovních fotovoltaických systémů v městském mobiliáři.

Lavičky poputují do vlastnictví zejména městských částí. Zájem o ně projevily například Praha 11, která dostane dvě, a Praha 6, která si vezme jednu. Lavičku dostane Kongresové centrum Praha (KCP) a rovněž městská firma Operátor ICT, který jich převezme pět. Zbylá lavička z náměstí Jiřího z Poděbrad bude odmontována, nikdo ji ale nedostane, neboť má nevhodnou konstrukci. Z celkem 10 laviček se jich šest přestěhuje, ostatní zůstanou na stejném místě jako jsou dosud.

Objednávku chytrých laviček schválilo tehdejší vedení města na konci roku 2016. Lavičky měly nabíječky na telefony nebo wi-fi připojení.

KAM DÁL: Vědci z Oxfordské univerzity testují acylpyrin v boji proti covid 19. Kyselina acetylsalicylová zřejmě pomáhá při těžkém průběhu.