USA uvalily na Turecko sankce za nákup ruského vojenského systému

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sankce vůči Turecku označil za nelegitimní
 

Spojené státy zavedly sankce vůči tureckému ředitelství obranného průmyslu (SSB), jeho šéfovi a třem zaměstnancům. Důvodem je turecký nákup ruského protivzdušného systému. S odkazem na informace z webu ministerstva financí USA o tom napsala agentura Reuters. Moskva a Ankara americký krok odsoudily.

Rozhodnutí Washingtonu podle Reuters zcela jistě Ankaru, která je spojencem v Severoatlantické alianci, rozhněvá. Sankce mohou podle agentury poškodit tureckou ekonomiku, jež se potýká s následky pandemie covidu-19.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sankce vůči Turecku označil za nelegitimní s tím, že je to arogance vůči mezinárodnímu právu, informovala agentura Interfax.

Turecko už bylo potrestáno

O záměru USA uvalit vůči SSB sankce agentura Reuters s odkazem na americké vládní zdroje informovala už minulý týden. Podle agentury Bloomberg opatření brání SSB přijímat půjčky od mezinárodních finančních institucí a agentur včetně Exportní a importní banky USA. Vztahují se i na jednotlivce, mimo jiné na šéfa ředitelství obranného průmyslu Ismaila Demira.

Turecko letos v říjnu potvrdilo, že již začalo systém S-400 zakoupený v roce 2017 testovat i přes opakované protesty Washingtonu a čelných představitelů NATO. Ankaru za nákup ruské techniky již USA potrestaly tím, že Turecko vyjmuly z programu stíhaček F-35, na jejichž výrobě se Turci podíleli a které chtěli koupit.

KAM DÁL: Zbytečný humbuk nebo nedotknutelná státní správa? Obce a kraje nemusí platit sankce za porušení GDPR.

Klíčová slova:
USA