Španělský obrázek nemoci covid-19: V této zemi se nakazil každý desátý člověk

Španělsko patří v Evropě k zemím, které pandemie covidu-19 zasáhla nejsilněji
 

Virem SARS-CoV-2 se už ve Španělsku nakazila téměř desetina populace, tedy zhruba 4,7 milionu lidí. Ukázaly to výsledky studie, která zkoumala u vzorku více než 50 000 lidí výskyt protilátek. Oficiální statistiky, které sčítají laboratorně potvrzené případy infekce, nyní uvádějí, že nakažených má země 1,76 milionu, napsala agentura Reuters.

„Infikován byl každý desátý člověk, který žije ve Španělsku... polovina během první vlny a polovina během té druhé,“ řekla Raquel Yottiová, šéfka medicínského institutu Carlose III., který se na studii podílel. Nejvyšší výskyt protilátek vědci zjistili v hlavním městě Madridu, kde se podle nich koronavirem nakazilo téměř 19 procent obyvatel.

Testy na protilátky odborníci provedli u 51 400 osob v druhé polovině listopadu. Šlo o další kolo studie, během jejíž první fáze se od dubna do června testovalo na 70 000 lidí. Tehdy mělo protilátky proti koronaviru asi pět procent z nich.

Jedna z nejpostiženějších zemí

Španělsko patří v Evropě k zemím, které pandemie covidu-19 zasáhla nejsilněji. Co do počtu úmrtí (48 401) je čtvrtou nejhůře postiženou zemí v Evropě po Itálii, Británii a Francii. Tamní vláda v říjnu vyhlásila stejně jako na jaře nouzový stav a podařilo se jí rychlost šíření viru zbrzdit. Podle Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) mělo Španělsko v posledních dvou týdnech zhruba 218 případů infekce na 100 000 obyvatel, což je jedno z nejnižších čísel v Evropě. Česko mělo v tomto období 576 nakažených na 100 000 obyvatel, Chorvatsko, Lucembursko, Slovinsko a Litva přes 1 000.

Dnes španělské ministerstvo zdravotnictví ohlásilo, že za posledních 24 hodin mělo pozitivní test na koronavirus něco přes 10 000 lidí, 388 nakažených zemřelo.

KAM DÁL: Babiše odmítla strana, pro kterou donášel, Maláčové převratná reforma a Havlíček našel viníka pandemie.

Klíčová slova: