Koření proti mnoha nemocem. Vánoce mohou opravdu léčit

Skořice, hřebíček, badyán... voní, zdobí, léčí...
 

Byli lidé v minulých staletích opravdu tak zaostalí, jak si často myslíme? Třeba si jen neumíme představit život bez počítačů a automobilů a nedokážeme ocenit tehdejší moudrost, tolik odlišnou od současné vzdělanosti. Naši předci například uměli dokonale skloubit vůni Vánoc s účinky na zdraví člověka. Umíme dnes také tak přemýšlet?

Tradiční vánoční koření známe všichni, víme ale také o jeho léčivých účincích? Například skořici máme spojenou hlavně s její ozdobnou funkcí a vůní, která dodává Vánocům punc výjimečnosti a našemu domovu hřejivost. Jenomže to je jen zlomek toho, co může skořice - tedy ta pravá, ceylonská - nabídnout.

Skořice je téměř na všechno

Skořice se na našem území objevila již v 15. století jako velmi vzácné zboží. Později se rozšířila a byla také poměrně hojně využívána v kuchyni, a to jednak pro svoji chuť, ale také díky léčivým účinkům, které byly brzy odhaleny. Dnes tedy již víme, že je toto tradiční zimní a vánoční koření velmi důležitým antioxidantem, který dokáže bojovat i s Alzheimerovou chorobou a dalšími formami demence. Mozek nám zkrátka za její konzumaci určitě poděkuje.

Kromě toho je prokázán antibiotický účinek skořice, spolu s medem posiluje imunitní systém, bojují proti chronické únavě, kožním nemocem, zápachu z úst a dalším neduhům, kterým se rádi vyhneme. Vzhledem k jejím celkovým účinkům na organismus můžeme skořici směle prohlásit za bojovníka proti stárnutí a vyzdvihnout její vliv na dlouhověkost.

Badyán zdobí i léčí

Ozdobné a také krásně voňavé hvězdičky badyánu nechybí v žádném vánočním jablečném kompotu, ale můžeme je vidět i na adventních věncích, svícnech a podobně. Součástí evropské kuchyně se stal o něco později než skořice, v sedmnáctém století, ale to nic nemění na skutečnosti, že již tehdy uměli lidé docenit jeho zdravotní účinky, zvláště si jej pochvalovali revmatici a lidé trpící kolikami. V současné době jej farmakologie využívá jako přírodní suroviny pro výrobu antivirotika, známého pod obchodním názvem Tamiflu.

Hřebíček do svařáku i na zuby

Ani hřebíček, bez něhož si neumíme představit třeba oblíbený svařák, nezůstává stranou ve chvíli, kdy se vypočítávají léčivé účinky jednotlivých druhů koření. Díky své schopnosti znecitliví zubní nervy, působí proti zánětům průdušek a dýchacích cest obecně.

Zázvorky jako zdravé cukroví

Na vánočních stolech našich předků, stejně jako dnes, nechybělo ani cukroví. A právě zázvorky mohly pomoci při léčbě rýmy nebo chřipky nebo snížit hladinu cholesterolu. Zázvor působí protizánětlivě a dokonce napomáhá při snižování hmotnosti, což mnozí z nás ocení hned po vánočních svátcích. Víte ale, že právě zázvor má také účinky afrodiziaka?

Vánoce mohou opravdu léčit

Sečteme-li zdravotní účinky jen těchto několika vyjmenovaných druhů koření, musí být jasné, že Vánoce jsou svátkem nejen pro duši, ale také pro tělo. Naši předci dobře věděli, že zvláště v zimním období potřebuje i tělesná schránka pomoc v boji s nepřízní počasí a osudu. A my se jejich zvyky snažíme napodobovat, aniž bychom často znali pravou podstatu. Vlastně to ani v tomto případě nevadí, hlavně že podporujeme zdraví celé rodiny.

KAM DÁL: PES na koronavirus nestačí. Do politické strategie se zapojuje i kočka.

Klíčová slova: