Majitel malé zoo: Vůbec nechápu, proč musím mít zavřenou i venkovní část

Celkový měsíční provoz zoo vyjde na více než 600 000 korun
 

Majitelé zoo v Zájezdu na Kladensku nechápou, proč musí zoopark a především jeho venkovní části opět zavřít. Dosavadní uzavření jim způsobila ztrátu dva miliony korun. Provoz venkovních expozic by měl za zpřísněných hygienických podmínek zůstat zachován, jde o aktivitu srovnatelnou s procházkou v parku. Alespoň si to myslí ředitel zooparku Jiří Marek.

Letos už musela zoo zavřít dvakrát, v pátek musí podle vládního nařízení zavřít brány pro návštěvníky potřetí a není jasné, kdy bude moci opět otevřít. „Když jste závislí na příjmech ze vstupného a někdo vám na více než tři měsíce z roku zakáže vydělávat na provoz, dostáváte se na hranici likvidace,“ řekl Marek.

O zvířata se samozřejmě starají dále

Při uzavření zoo nelze náklady omezit, ošetřovatelé se stále musí denně o zvířata starat a krmit je. Celkový měsíční provoz zoo vyjde na více než 600 000 korun. Zoo je tak závislá na sponzorských darech a nákupu poukazů, které návštěvníci uplatní po otevření zoo.

Zoopark Zájezd je menší soukromá zoo několik kilometrů za Prahou. Chová přes 100 druhů zvířat, od hmyzu až po primáty. Je v něm největší veřejně přístupná druhová kolekce chameleonů na světě. Věnuje se také vzdělávání veřejnosti.

KAM DÁL: Bolesti v bederní části zad mohou být nepříjemné, můžeme jim ale ulevit.