Místo vánočního stromku palma, místo kapra kebab: Tak budou vypadat Vánoce za deset let

Co se stane s tradičními zvyky?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Časy se mění a tradice s nimi. Ještě před deseti lety jsme například vůbec nevěděli, že naši předci jedli trdelník, a nyní je tato „tradiční“ pochoutka nedílnou součástí Vánoc. Co všechno by se mohlo změnit v příštích deseti letech? Jak by mohly vypadat Vánoce v roce 2030? Podívejme se na to trošku s nadhledem.

V roce 2030 budou průměrné prosincové teploty atakovat hranici dvaadvaceti stupňů. 5. prosince tak sice vyjdou čerti s Mikulášem a s andělem, ale poté, co několik Mikulášů ve svých oblecích kvůli horku zkolabuje, bude ze zákona povinné, aby Mikuláš chodil v kraťasech, anděl v minisukni a čert aby měl namísto huňatého kožichu pouze černé pyžamo.

Nejvyhledávanějšími vánočními trhy budou opět ty na Staroměstském náměstí, a to z toho důvodu, že stánky budou klimatizované. Jedna věc však zůstane stejná – nejoblíbenějším vánočním dárkem budou lyže. S tou malou změnou, že v roce 2030 budou děti pod vánočním stromkem nacházet lyže vodní. Dospělí si pak budou nadělovat plavky, tílka a kdo má zálibu v kosmetice, dostane opalovací krém.

Větrák na adventní věnec?

Samozřejmě že už se nebudou stavět sněhuláci. Místo nich budou zápraží domů a prosluněné ulice zdobit figuríny Supermanů, Spidermanů a Hulků, které si hrdí rodiče pořídí na každoročním předvánočním Comic-conu. Další změna se bude týkat vánočních stromků. Vzhledem k vhodným klimatickým podmínkám se začnou používat palmy. Jejich největší výhoda spočívá v tom, že na rozdíl od jehličnanů neopadávají. A tak se pod nimi nemusí neustále uklízet. Hrdí majitelé vánočních palem si však budou muset dát pozor, protože se tu a tam stane, že ze stromu spadne zralý kokos nebo trs banánů.

Na adventních věncích se přestanou zapalovat svíčky, které ještě zahřívají už tak nesnesitelně horký vzduch. Místo svíček se budou zapínat malé elektrické větráčky. První adventní neděli se zapne jeden větrák, druhou adventní neděli dva a tak dále. Bohužel se však bude stávat, že rodiny, které nemají klimatizované domácnosti, budou podvádět a už o první adventní neděli pustí všechny čtyři větráky najednou, aby ty Vánoce ve zdraví přežili.

Štědrovečerní večeře se nebude skládat ze smaženého kapra, o kterém výživoví poradci dlouhodobě tvrdí, že je příliš tučný, ani z bramborového salátu, který je tučný i bez výživových poradců. Místo toho se bude servírovat filet z lososa a grilovaná zelenina.

Rapem k lepším svátkům

Kdo si však bude chtít dopřát pořádnou dávku nezdravého jídla, bude moct navštívit vánoční trhy. Tam se po ohromném úspěchu „tradičních českých“ trdelníků otevřou postupem času stánky, které budou nabízet následující: Tradiční česká pizza, tradiční česká polévka minestrone, tradiční česká Coca-Cola, tradiční český gyros a kebab, tradiční český velrybí bok smažený na tradičním českém kokosovém oleji.

Neodmyslitelnou součástí Vánoc jsou samozřejmě koledy. Poté, co album koled nazpíval Bob Dylan či Eric Clapton, rozhodnou se i ostatní umělci, že se o něco takového pokusí. Vánoční koledy tak nazpívá třeba německá kapela Rammstein. Ozzy Osbourne složí koledu o tom, jak na Vánoce ukousnul hlavu netopýrovi. Nebývale populární budou rapové koledy, které ve Spojených státech amerických prosadí Eminem. Na něj v České republice naváže James Cole, Marpo nebo Řezník. A protože se koledy před Vánocemi dobře prodávají, své album natočí i kníže českého pornofolku Záviš. Jeho koledu zde citovat nebudeme, ale za deset let se rozhodně máme na co těšit!

KAM DÁL: Dodávky lokomotiv bez objednání či v jiné verzi. Sověti si v rámci RVHP hlavu příliš nelámali.