Největší televizní hity o Vánocích. Světoznámá Popelka z východu, Pelíšky a jedno velké překvapení

Popelka je prostě stále naše...
 

Od pohanských či lidových rituálů jsme ušli dlouhou cestu k tradicím moderním. Ve většině domácností se totiž celý den odehrává ve znamení televizních pohádek a kultovních filmů, jež máme nesmazatelně spojené právě s tímto obdobím. Kulturní úpadek společnosti je to nepřehlédnutelný, ale pokrok nezastavíš. Jaké největší filmové hity letos poběží v televizi na Štědrý den? 

Jsou filmy a pohádky tradiční, české, americké, ruské, ale také nové, které si přízeň diváků musí teprve získat. Na Štědrý den se většinou neexperimentuje, a tak jsou televizní programy přehlídkou velmi atraktivních a známých titulů, na které jsou diváci zvyklí už po léta. 

Dokonce se dostane i na Ježíše Krista, ale žádná z televizních stanic neměla odvahu, aby pustila legendární snímek Poslední pokušení Krista od Martina Scorseseho či Umučení Krista, což jsou vpravdě spíše snímky určené k Velikonocům. V programu čt 2 se však čas na příběh o Ježíškovi najde. To však nejsou ty hlavní filmové hity Vánoc…

Popelka a Pelíšky

První program České televize vytahuje po osmé hodině, kdy mají všichni poctivě napapané bříško a rozdané dárky, program na plné obrátky. Tradice snad srovnatelná s ozdobeným stromečkem je bezesporu film Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku. Tento filmový klenot zlidověl v několika zemích na celém světě a Libuše Šafránková je díky tomu opravdu mezinárodní hvězda. 

Až pohádka dobře skončí, navazuje v programu další legenda v tomto případě modernější české kinematografie. Přehlídka hereckých osobností, které oživují příběhy spisovatele z Dejvic Petra Šabacha, jsou ideální televizní kulisou, která neomrzí. 

Dokonale vystižená doba šedesátých let v jedné pražské čtvrti, citlivý a zároveň pochopitelný humor, skvělé herecké výkony z Pelíšků dělají jeden z nejpopulárnějších filmů, který na Vánoce bezesporu patří. Vše s grácií a galantností uzavírá gentleman Oldřich Nový se snímkem Kristián. Zavřete oči, Vánoce odcházejí, alespoň na ČT1. 

Komerční Vánoce

Ostatní televize kombinují ve svém programu zahraniční hity s těmi českými prověřenými pohádkami. Ještě před osmou hodinou se na Nově můžete podívat na Princeznu se zlatou hvězdou na čele, kterou vystřídá relativně nová pohádka Jana Svěráka Tři bratři. Když si projdete tímto přepínacím procesem, možná se s touhou po romantice zastavíte kolem desáté hodiny na stejném kanálu, protože zde narazíte na Richarda Gera a Julii Roberts ve filmu Pretty Woman. 

To Prima před osmou přichází s populární a relativně novou pohádkou Sedmero krkavců od Alice Nellis, kterou střídá americká klasika klasik Sám doma. Zapomenutý Kevin ve svém domě na Vánoce v boji s lupiči je celosvětovým hitem a Vánoce si bez jeho krutého přijetí lupičů ani nelze představit. 

Následuje pochybný a poněkud pokleslý snímek Matky na tahu o Vánocích, u kterého vás nezamrzí, když nebude nikdy spatřen. Překvapivě kulturní prvek si pro diváky v hlavním čase připravila Soukupova TV Barrandov. Jako příjemnou kulisu k povídání si můžete pustit vánoční koncert Andrého Rieu z New Yorku. 

I během dne se samozřejmě nesmíte ochudit o tradiční pohádky jako Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král, Nebojsa, Nesmrtelná teta nebo Tři veteráni. Nezapomeňte však také na vzdělávací dokumenty, jež vám do hloubky vysvětlí, proč vlastně Vánoce slavíme. Nejde totiž jen o dárky, jídlo a televizní vysílání pohádek. Tradice je to mnohem hlubší, než si sám Ježíšek dokáže představit. 

KAM DÁL: Od cyklistiky k létání. Bratři Wrightové ovládli nebe, ale několikrát riskovali svoje životy