Návštěvy blízkých v nemocnici bezpečně

Jestliže máte v plánu navštívit své blízké v nemocnici, zjistěte si dopředu možnosti a informace týkající se návštěv
  |  Komerční sdělení

Koronavirová situace je naprosto nepředvídatelná. Ačkoliv zde trvá už skoro tři čtvrtě roku, stále je to jako na houpačce. V největším ohrožení jsou jednoznačně senioři, prakticky je ale ohrožený každý z nás. Je tedy dost možné, že budete chtít své nejbližší navštívit v nemocnici.

Epidemie nového typu koronaviru Covid-19 sužuje Českou republiku již ve 2. vlně. Téměř ¾ roku se stala rouška naší každodenní nutností. Ačkoliv se nám povedlo vymanit se ze silných restrikcí a opět jsme otevřeli obchody, restaurace a služby, schyluje se k dalším omezením.

Jedním z omezení byl také zákaz návštěv v nemocnicích. Později si každá nemocnice mohla sama rozhodnout o tom, zda povolí pacientům návštěvy nebo ne. Liší se také kraj od kraje. I v omezeních se ale dají najít výjimky.

Například ve Fakultní nemocnici v Brně zůstávají povolené 2 návštěvní dny, přitom každému návštěvníkovi je před vstupem změřena teplota. Návštěva může trvat maximálně 15 minut a u pacienta mohou být přítomné maximálně 2 osoby.

V jiných nemocnicích může za zraněnými dětmi doprovod, nebo dokonce může být třetí osoba přítomna u porodu matky, a to za velmi striktních a bezpečných podmínek.

Smrtelně nemocní pacienti

Jednou z největších výjimek jsou pacienti, kteří jsou smrtelně nemocní a jsou v posledním stadiu svého života. Právě tady je kontakt s blízkým pro člověka velmi důležitý, umírání v samotě není nic příjemného a i pro samotné pozůstalé je následek méně traumatizující.

Ohleduplnost především

Jestliže máte v plánu navštívit své blízké v nemocnici, zjistěte si dopředu možnosti a informace týkající se návštěv. Buďte ohleduplní a nesnažte se do nemocnice dostat za každou cenu. Pro každého je současná situace těžká a každý ji zvládáme jinak. V každém případě dodržujte základní pravidla:

  • chraňte své dýchací cesty respirátorem nebo ústní rouškou,
  • důkladně si umyjte ruce a používejte dezinfekci,
  • pokud máte možnost, použijte jednorázový návštěvnický plášť,
  • držte si od pacienta dostatečný odstup.