Sporák a jeho využití v kuchyni aneb jaký typ vybrat?

Jakému sporáku dáte přednost?
  |  Komerční sdělení

Sporák je samozřejmou součástí každé kuchyně. V dnešní době ale máme již na výběr ze tří základních provedení. Můžete si pořídit elektrický sporák, plynový sporák nebo kombinovaný sporák. Jak se tedy rozhodnout?

Výhody plynového sporáku

Plynový sporák má velkou výhodu, že jeho plamen můžeme jednoduše regulovat. Také nemusíme čekat, až se nahřeje, prostě vaříte hned, jakmile sporák zapnete. Díky možnosti regulace plamene se nestane, že byste něco připálili, protože plamen reaguje prostě hned a neuvolňuje se přebytkové teplo. Jelikož už několik let se plynové sporáky vyrábí s automatickým zapalováním, nemusíte se bát nehod se sirkami. Zároveň vám tato regulace také poskytuje možnost jak neplýtvat plynem, protože vždy využijete přesně jen tolik plynu, kolik potřebujete.

Výhody elektrického sporáku

Elektrický sporák se dělí na 3 základní varianty:

  • elektrický sporák s litinovými plotnami,
  • elektrický sporák se sklokeramickou deskou,
  • elektrický sporák s indukční deskou.

Nejoblíbenější jsou sporáky s indukcí a sklokeramikou. Indukce zajistí perfektní rychlost ohřevu a také to, že zahřívá pouze dno hrnce, takže nezanechává zbytkové teplo. Sklokeramická deska skvěle rozvádí teplo a má vysokou účinnost ohřevu. Deska je vysoce odolná, takže se hned tak neponičí. Nicméně elektrický sporák s litinovými plotnami je nejlevnější varianta.

Výhody kombinovaného sporáku

Výhody tohoto typu sporáku jsou nesporné. Můžete totiž kombinovat jak plynový, tak elektrický způsob vaření. Například můžete zvolit plynovou troubu a elektrickou plotnu nebo například sklokeramickou či indukční desku. Nebo zůstat věrni klasickým plynovým hořákům a ty zkombinovat s elektrickou troubou. Tahle volba je jenom na vás.

A jaký typ sporáku si vyberete vy?

Klíčová slova: